Gáz lehet a gázórák cseréjével

Nem valószínű, hogy a nagy áramszolgáltató cégek önként megválnának lakossági üzletáguktól, ahogyan azt a kormány államosítási terveiben reméli. A kötelező gázóra-csere indokainak pedig vajmi kevés köze van a valósághoz – állítják a szakemberek.

 

Az elkövetkező hetekben olyan megállapodások várhatók, amelyekkel az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a gáz- után az áramszolgáltatást is megkezdheti, mégpedig a jövő félévben – erről számolt be Lázár János, a múlt heti sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel ellentmondott annak a korábbi kormányzati közlésnek, amely 2016. elejére ígérte az állami lakossági áramszolgáltatás bevezetését.

Ennek kapcsán lapunk megkérdezte Barta Juditot, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetőjét, aki úgy vélekedett, hogy nem megalapozott a kormánynak az az érvelése, hogy ha az állami közműszolgáltatóhoz kerül az áramszolgáltatás is, akkor az jobban szolgálja a fogyasztók érdekeit. Működik ugyanis az állami szabályozás, az állam tulajdonosi részvételére a piacon, tehát semmi szükség nincsen. A gazdaságkutató ehhez hozzáfűzte, hogy abban még lehet valamekkora ésszerűség, hogy például a számlázás költsége fajlagosan csökkenhet akkor, ha az minél nagyobb számú ügyfél között oszlik meg. A kormány nyilván igyekszik majd meggyőzni az áramszolgáltatókat, hogy váljanak meg ügyfélkörüktől.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»