Gazdasági nehézségek: világszerte a sajtóban a Tesco

Gazdasági nehézségei miatt világszerte hónapok óta szerepel a sajtóban a Tesco. Arról írnak, hogy miközben az óriáscég vezetői évekig elképesztő luxusban éltek, a 2014-re várt nyereséget például több mint 100 milliárd forinttal túlbecsülték a ténylegesnél.

 .

 
A Híradónak nyilatkozó szakújságíró azt mondta: az anyavállalat Nagy-Britanniában 43 boltot zár be, így nyilvánvaló, hogy Közép-Európában is racionalizálnia kell a működését. A Tesco a hét elején jelentette be, hogy a magyar törvényi változások miatt bezárja 13 magyarországi boltját.

Hónapok óta nemcsak Magyarországon, hanem világszerte cikkeznek a Tesco gazdasági nehézségeiről. Köztük arról: hogy több mint 100 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-es eredményüket, hogy Moody’s és a Standard and Poor’s is leminősítette a céget, továbbá a társaság részvényeinek hónapok óta tartó szabadeséséről.

Az áruházlánc a hét elején jelentette be, hogy februártól 13 magyarországi boltját zárja be, ami 500 munkavállalót érint. A bezárásokat Nigel Jones a Tesco magyarországi vezérigazgatója egy videóüzenetben a magyar törvényi változásokkal indokolta. Ebben utal a vasárnapi boltbezárásra, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelésére és arra a jogszabályra, ami nyereséges teljesítményhez köti a működést.

Dénes Zoltán, a Napi Gazdaság szerkesztője szerint olyan boltokról van szó, amelyeknél tudhatták, hogy várhatóan nem lesznek nyereségesek, mégis megszerezték ezeket a piacokat a versenyelőny érdekében. A szakújságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy az anyavállalat óriási gondokkal küzd, Nagy-Britanniában 43 boltot zárnak be. “Folyamatosan esik a forgalmuk. Egy új vezetést is kaptak. Nyilvánvalóan elrendelte azt, hogy racionalizáljon mindegyik országban az összes Tesco vezető a működését. Így Közép-Európára is sor került, Csehországban is bezártak boltok. Nem lehet feltétlenül csak az itthoni hatások, itthoni új törvényi változásokra ráhúzni ezeket a boltbezárásokat” – mondta Dénes Zoltán, a Napi Gazdaság szerkesztője.

A boltbezárások bejelentése óta a kormány több tagja is arról beszélt: méltánytalan, hogy a Tesco a jogszabályi változásokra hivatkozva zár be boltokat. “Nem is burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani azt a felelősséget, amely agresszív terjeszkedési politikájából fakad és amely nem teszi lehetővé, hogy a vágyott és elérni kívánt profit célokat elérje” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A nemzetgazdasági miniszter pedig kedden mondta azt, hogy a Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is. Varga Mihály szerint a cég problémája egyedi vállalati probléma. Az újságok és internetes portálok ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy évekig elképesztő luxusban éltek a Tesco vezetői.

Véget vet az irdatlan luxusnak a Tesco – ezzel a címmel jelent meg például Magyarországon egy írás. Ebben azt írták: nyáron még 11 milliárd forintnak megfelelő összegért vásároltak új magángépet a Tesco topmenedzsereinek. Néhány hónappal később azonban több más magánrepülőgéppel együtt attól is meg kellett válniuk. A cikkben azt is kiemelik, hogy a Tesco 5. éve küzd a csökkenő eladásokkal Európában.

Forrás: M1 Híradó