Halálbüntetés? Kifelé az EU-ból!

Nem csillapodnak a kedélyek az Orbán Viktor által a múlt pénteki rádióinterjújában ismét a közbeszédbe dobott halálbüntetés körül. Két határozott mondata: az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, majd le kell folytatni az eljárást. A halálbüntetés bevezetését vissza kell utalni nemzetállami jogkörbe, ha pedig másként nem tudjuk megvédeni a törvénytisztelő embereket, be kell vezetni. 

 

A kormányfő mögött ezúttal nem sorakozott fel a koalíciós párt, a KDNP, de még csak a Fidesz sem egységes. Balog Zoltán humánminiszter például a tízparancsolatra hivatkozva azt mondta: református lelkészként nem támogatja a legsúlyosabb büntetési tétel bevezetését, ugyanakkor fenntartja, hogy a témáról vitázni érdemes. Korábban Gulyás Gergely és Pokorni Zoltán fideszes, illetve Rétvári Bence KDNP-s politikus arról beszélt, hogy ellenzi a halálbüntetést, míg a szintén fideszes Lázár János halálbüntetés-párti. Mint ismert, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) csütörtöki brüsszeli vitájában megállapították: egyértelműen uniós jogot sértene, ha valamelyik tagállam újra bevezetné a halálbüntetést, amely ellentétes a Fidesz-KDNP által keresztül erőltetett magyar alaptörvénnyel is.

“Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés” – ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke nyilatkozta az ATV-nek az Egyesült Államokban. Az interjút vasárnap este sugározták.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»