Hamarosan jön a harmadik devizahiteles törvény

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Igazságügyi Minisztérium bevonásával megkezdődött a fair bankrendszer megteremtéséről szóló törvény kidolgozása – mondta Répássy Róbert kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ez azért kiemelten fontos, mert ez a törvény tartalmazza várhatóan a devizahitelek forintosításának részleteit is.

 
 


A jogszabályban új alapokra helyezik a fogyasztási kölcsönök folyósításának feltételeit, mert a jelenlegi szabályok mellett a bankok tisztességtelen szerződési gyakorlatot folytattak – közölte az igazságügyi tárca államtitkára. A törvény kidolgozásába bevonják a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a Bankszövetséget is – tette hozzá.

Azt akarják elérni, hogy az ausztriaihoz vagy a németországihoz hasonló fogyasztóvédelmi szabályok vonatkozzanak a Magyarországon működő bankokra is, és ennek érdekében erősíteni kívánják az MNB pénzügyi felügyeleti szerepét is. A törvénytervezet már a jövő heti kormányülésen szóba kerülhet – mondta Répássy.

A fair elszámolás és árazás mellett azért kiemelten fontos ez a törvény, mert a devizahiteles mentőcsomag harmadik jogszabályaként várhatóan tartalmazni fogja a devizahitelek forintosításának részleteit. Egyelőre nem tudni, hogy melyik hitelek lesznek érintettek az átváltásban, illetve milyen árfolyam mellett történik meg a forintosítás. Ezeket a részleteket a fair bankokról szóló törvény szabályozhatja.