Heti 1 órát dolgozol? A kormány szerint nem vagy munkanélküli

Nőtt a foglalkoztatás, egyben csökkent a munkanélküliség

Nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség a KSH legfrissebb adatai szerint. Azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy már foglalkoztatottnak számít valaki, ha akár csak egy órát dolgozik valaki a héten, és nem munkanélküli, ha nem keres aktívan munkát – írja a Pénzcentrum.

  Nőtt a foglalkoztatás, egyben csökkent a munkanélküliség a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Így az idén február-áprilisi adatok szerint már 19 ezer fővel kevesebb a munkanélküliek száma, 338 ezer fő. A foglalkoztatottak száma pedig 4 millió 141 ezer fő volt, 73 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.
 
A legfontosabb tudnivalók a munkanélküliségi adatokról
 
  A 15-74 éves munkanélküli férfiak mutatói lényegében nem változtak, létszámuk 184 ezer fő, az ő munkanélküliségi rátájuk pedig 7,6 százalék volt. A munkanélküli nők száma 15 ezer fővel 154 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 7,5 százalékra mérséklődött.
 
   A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 18,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is csökkent.
 
  A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,6 hónap.
 
  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 415 ezer fő a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami nem változott 2014 áprilisához képest.
 
A legfontosabb tudnivalók a foglalkoztatottságról
 
  A foglalkoztatottak létszáma 1,8 százalékkal magasabb, 4 millió 141 ezer fő volt. Közülük 4 millió 109 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába.
 
  A 15-64 éves férfiak közül a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 219 ezer fő volt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 891 ezer fő volt.
 
  A 15-24 éves korosztályból 266 ezren voltak foglalkoztatottak. Az ún. legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves, valamint az idősebb, 55-64 éves foglalkoztatottak száma egyaránt nőtt.
 
 A 20-64 éves korcsoport esetében a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 67,8 százalékra nőtt. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 74,3, a nőknél 61,4%.
 
  Az adatok azonban csalókák lehetnek, a meghatározás szerint foglalkoztatott, aki
az adott héten legalább 1 órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett,
vagy rendelkezett munkával, de abban átmenetileg (pl. betegség, szabadság, ideértve a szülési szabadságot is) nem dolgozott. De heti egy órás munka nem feltétlenül az a tevékenység, amiből meg lehet élni.

  Munkanélkülinek pedig az számít, aki az adott héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg volt távol.
 
A kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát,
a kikérdezés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába tudna állni, ha megfelelő állás kínálkozna számára, illetve már talált munkát, ahol 90 napon belül dolgozni kezd.
 
 A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ennek köszönhető a növekedés
 
   A foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van a közelmúlt kiváló makroadatainak, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

Forrás: Pénzcentrum