Így nő jövőre a kétgyermekesek nettója

Adókedvezmény

Ahogy azt már az idei évi költségvetésben is rögzítette a kormány, 2019-ig fokozaton fogja emelni a kétgyermekesek adókedvezményét, hogy a végén dupla annyit kapjanak – olvasható az mfor.hu oldalán.

Bár a 2017-es adótörvényeket még nem nyújtották be a parlamentnek, a költségvetésből pedig nem sok minden derül ki ezzel kapcsolatban, egy dologban biztosak lehetünk. Jövőre ismét növekszik a kétgyermekesek számára elérhető adókedvezmény mértéke. A kormány ugyanis már korábban rögzítette a szándékát, miszerint 2019-ig megduplázza a kétgyermekesek által érvényesíthető családi adókedvezmény mértékét. Vagyis a korábbi gyermekenkénti 10 ezer forintot 2019-ig fokozatosan 20 ezerre fogja emelni. Ennek elérése érdekében 2016 és 2019 között évi 2500 forinttal nő az érvényesíthető kedvezmény mértéke.

Ez azt jelenti, hogy jövőre gyermekenként az idei 12 500 forint helyett 15 ezerrel csökkenthetik a fizetendő adójukat a két gyermeket nevelők. Ha a két szülő közös bruttó bére 210 ezer forint, akkor 164 650 helyett 169 650 forintból gazdálkodhatnak – várhatóan 0,9 százalékos infláció mellett. Vagyis jelentős reálszintű növekedést tapasztalhatnak már amennyiben a vártnál nem lesz (sokkal) nagyobb a fogyasztói árindex mértéke. A nominális növekedés kereken 3 százalékos lesz.

Egy átlagközeli bruttóért dolgozó pár a közös 400 ezer forintos bruttóból 296 ezer forintot vihet majd haza az idei 291 ezer helyett, a növekedés mértéke azonban már “csak” 1,7 százalékos.

Ha igazán jól kereső családról van szó, bruttó 1 millió forintos összkeresettel, akkor az adókedvezmény növekedése arányaiban már csak 0,7 százalékos nominális béremelkedést eredményez: 695 ezer forintot visznek haza az idei 690 ezer helyett.

Az, hogy az alacsonykeresetű párok nettója nagyobb mértékben nő, mint a magasabb bérért dolgozóké, azzal magyarázható, hogy bár egykulcsos az szja hazánkban, az adókedvezmény mértéke nem százalékosan, hanem nominálisan került meghatározásra. Így pedig ugyanaz az összeg egy alacsonyabb bér esetén nagyobb részt jelent, mint egy magasabbnál.

Forrás: mfor.hu