Illegális bevándorlás – Alapjogokért Központ: Brüsszel ellehetetlenítené a nemzetállami megoldásokat

Budapest, 2016. április 9., szombat (MTI) – Az Európai Bizottság ellehetetlenítené az illegális bevándorlás elleni hatékony fellépést azzal, ha a jelenlegi menekültügyi irányelvi szabályozást a tagállamoknak semmilyen mozgásteret nem hagyó rendelettel váltaná fel – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szombaton, az M1 aktuális csatornán.

    A szakértő emlékeztetett, jelenleg irányelvek szabályozzák az uniós menekültpolitikát, ami lehetővé teszi Magyarországnak, hogy ezen “rossz és idejétmúlt szabályok” mellett is, az uniós joggal összhangban hozott döntésekkel megállítható legyen a bevándorlók áradata. Egy új rendelet azonban nem hagyna ilyen mozgásteret, az ugyanis az elfogadását követően minden tagállamban azonnal kötelező lenne, ráadásul abban ismét felbukkan a kötelező kvóta is – mondta Kovács István, aki “rossz viccnek, heccnek” nevezte ezt az indítványt.


    Kiemelte, ezért van az, hogy egyre több tagállam tiltakozik hangosan a változtatás ellen, köztük az ismét közösen fellépő V4-ek.


    Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója megjegyezte: Európa legnagyobb válsága az alacsony születésszám, amin logikusan a családok és a gyermekvállalás támogatásával kellene változtatni, azonban Brüsszel a bevándorlással akarja orvosolni a problémát.

bkgy \ bti \ ppd