Illés: „itt is meg fognak bukni”

Tapolca olyan közel van Veszprémhez, hogy Illés Zoltán szerint a mostani tendenciát a Fidesz nem tudja megfordítani. Ám az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára úgy véli, a kétharmad megszűntével annak a lehetősége nem veszett el, hogy a miniszterelnök 2017-ben átüljön a megerősített jogosítványú köztársasági elnöki posztra, noha ez szerinte az akkori politikai helyzet függvénye. Beszél az oligarchákról és arról is, hogyan kínálták meg két nagyköveti poszttal.

 .

 

– A rendszerváltás előtt a Fidesz is támogatta a környezetvédelmet, a zöldmozgalmakat. A zöldet mára teljesen felváltotta a narancs?

– Az előző ciklusban a kormányzat különböző szintjein dolgozók szájából a természetvédelem szinte kizárólag szitokszóként hangzott el. 2010-14 között más, főleg gazdasági körök számára a természetvédelem rendkívül fontos elemei, így a Natura 2000-es területek a gazdaság kerékkötőjének számítottak, igaztalanul, s mint ilyenek, megsemmisítendő célpontok voltak. Hihetetlen erőfeszítéseket tettünk a kollégáimmal a természetvédelem és így a Natura 2000-es területek megvédésért, ami egyúttal uniós kötelesség-vállalásunk is.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»