Ingyenes készpénzfelvétel: még egy lépés hiányozhat

A saját kártyához beállított alacsonyabb készpénzfelvételi limit akadályozhatja, hogy az ügyfél akár egy művelettel 150 ezer forintnyi összeget vegyen fel az ATM-ből, a probléma azonnal orvosolható a saját banknál történő limitmódosítással – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés 2014. február 6-án új előírásokat határozott meg a havi kétszeri, összesen maximum 150 ezer forintnyi díjmentes készpénzfelvételhez kapcsolódóan a hitelintézetek számára. Eszerint a magyarországi bankautomatákból való készpénzfelvételnek a bankok által beállított felső limitje nem lehet kevesebb napi 150 ezer, tranzakciónként pedig 75 ezer forintnál.

A banki ügyfelek az egyes tranzakcióknál természetesen ennél kisebb összegek felvételére is jogosultak, de e mértékeket a hitelintézeteknek mindenképpen biztosítaniuk kell.

A fogyasztók bankkártya-szerződéseik korábbi megkötésekor rendelkeztek arról, hogy milyen napi készpénzfelvételi limitösszeget határoznak meg bankkártyájuknál. Az MNB azt tanácsolja az ingyenes készpénzfelvételre jogosult – azaz hitelintézetüknél már erre vonatkozó nyilatkozatot tett – ügyfeleknek, ellenőrizzék, hogy a korábban beállított napi bankkártyás készpénzfelvételi limitjük összhangban van-e az új ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel kapcsolatos igényeikkel és fogyasztási szokásaikkal.

Amennyiben a limit összegét az érintett ügyfelek korábban napi 150 ezer forint alatt határozták meg, e saját rendelkezésük – és nem a bank hibája – miatt nem tudnak egyszeri tranzakcióval egy nap alatt ilyen nagyságú összeget kivenni. Ha ilyen esetben az ügyfél módosítja – vagyis 150 ezer forintra vagy annál magasabbra állíttatja be – bankjánál napi készpénzfelvételi limitjét, akár azonnal igénybe tudja venni az ingyenes készpénzfelvétel maximumösszegét.

A készpénzfelvételi limit összegének meghatározásakor ugyanakkor a személyes igényeket és a biztonsági kockázatokat egyaránt célszerű mérlegelni – írja az MNB.