Ismert cég veszíthet a legtöbbet a vasárnapi zárva tartással

Több magyar település is mozgóbolt nélkül maradhat

A hazai házhoz szállítós piac emblematikus szereplője, a Family Frost lehet a legnagyobb vesztese, ha március közepétől már kiszállítani sem lehet vasárnaponként az élelmiszereket. Ha általános érvényű lesz az NGM legfrissebb állásfoglalása, akár több magyar település is mozgóbolt nélkül maradhat – írja a Pénzcentrum.

   A sajtóban megjelent hírekre reagálva nemrég állásfoglalást tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). E szerint az online vagy egyéb formában leadott megrendeléseket sem lehet vasárnap kiszállítani:
 
  Az NGM értelmezése szerint a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, ezalatt pedig termékek forgalmazását, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni – így például az áruk összekészítését és kiszállítását is.

  Mint írták, a törvény nem határozza meg a kivételek körében az online rendelés utáni kiszállítást, csak az úgynevezett kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. A rendelés utáni kiszállítás tehát nem tartozik a kivételek körébe, csak az a szállítás, ami ahhoz kell, hogy az üzlet nyitvatartási időben működni tudjon.

   Az NGM friss állásfoglalása természetesen több, az online megoldások felé (is) nyitó multit meglepetésként ért. Ezzel ugyanis bezárult az a kiskapu, amivel vasárnaponként is biztosíthatnák szolgáltatásaikat a kereskedők. A Tesco például nemrég úgy nyilatkozott:
 
  Egyelőre megpróbáljuk felmérni, hogy mit enged a törvény, és mit nem. Elég egyértelműen azt látjuk, hogy a vasárnapi házhoz szállítás teljesen elterjedt Magyarországon rengeteg termék értékesítésénél – mondta rendhagyó videóüzenetében Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.
 
   Bár a vasárnapi házhoz szállítás lehetősége kapcsán eddig többnyire csak a Tesco hangját lehetett hallani – a G-Roby legutóbb úgy nyilatkozott, az elmúlt 14 évben sem szállítottak házhoz vasárnap -, mégis a legnagyobb érvágást valószínűleg az olyan, kifejezetten erre a piacra szakosodott vállalkozásoknak okozza majd az intézkedés, mint a Family Frost Kft.
 
  A cég 19 depóval és több mint 300 mozgóbolttal van jelen a magyar piacon; a Pénzcentrum értesülései szerint a forgalom mintegy 25 százaléka vasárnaponként generálódik.
 
  Félix Miklós, a Family Frost Kft. ügyvezető igazgatója a Pénzcentrum megkeresésére elmondta:
 
   Az NGM állásfoglalása szerinti házhoz szállítás kategóriáját jelenleg is vizsgálják jogászaink; csak a szakvélemény birtokában tudunk majd arról beszélni, hogy a továbbiakban is fenn tudjuk-e tartani szolgáltatásainkat vasárnaponként.
 
   Az ügyvezető meglátása szerint amennyiben a tárca állásfoglalása általános érvényű, az a Family Frost jövedelmezőségét és így természetesen munkavállalóikat is igen negatívan érintené. Bár Félix Miklós prognózisa szerint ez esetben sem lenne elbocsájtásokra, illetve a szolgáltatási terület drasztikus csökkentésére szükség, azonban a munkaerő-átcsoportosítást, valamint bércsökkentést már nehezen kerülhetnék el. Az ügyvezető meglátása szerint mindemellett rengeteg fogyasztónak is kellemetlen lenne az intézkedés.
 
   A cég sárga autói – és szignálja – sok olyan magyar településen megfordulnak, ahol más lehetőség egyáltalán nincs a vásárlásra. A mozgóboltban nemcsak jégkrémet, hanem fagyasztott élelmiszereket is árulnak.

  Egyelőre azonban semmi sem biztos, hiszen van egy újabb csavar is a történetben. Sajtóértesülések szerint ugyanis az NGM-ben is áll a bál az állásfoglalás miatt. A tárcánál elvileg jelenleg is nyomozzák, ki közölte mindezt, mivel arról házon belül is az a vélemény, hogy végrehajthatatlan.
 
   A sajtóban több kiskapu is megjelent, amelyekkel elvileg ki lehet játszani a rendszert. Az egyik, hogy jogilag mi bízunk meg egy fuvarozócéget, amely elhozza a kereskedő által egy raktárba lepakolt árut, és minden legális lesz. Azaz ha a Tesco honlapján feltüntetett fuvarozócégek egyikét mi keressük meg, az jogilag más, mintha maga a kereskedőlánc tenné ezt.
 
Forrás: penzcentrum.hu