Itt a kormány terve: pénzt kapnak a friss házasok, de megadóztatják az internetet

Nagyjából az eddigi elvek alapján foltozgatják és bonyolítják tovább az adórendszert. A szarvasmarha, kecske és juh áfája csökken, de csak amíg él a jószág. Mivel sokan a neten telefonálnak, most azt adóztatják meg. Kiterjesztik majd az online pénztárgépeket és minden árut nyomon követnek az országban.

 .

 .

A cél továbbra is a családi adózás fenntartása, az alacsony adók és a különadók fenntartása – mondták el a jövő évi adótörvények ismertetésére összehívott kormányszóvivői tájékoztatón. Remélik, hogy mindez a gazdasági fejlődést elősegíti majd. Változatlanul a munkát terhelő adók alacsonyan tartását tervezik, a fogyasztást, környezetvédelmet terhelő adók felé tolva el az adórendszert.

Havi ötezret kapnak a friss házasok

Marad a 16 százalékos szja, a családi adókedvezmény. Két éven át évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak a friss családosok, azaz friss házasok, már a januári fizetéstől. Amint erről elmondták, nincs korhatár, az a lényeg, hogy az egyik házasulónak az első házassága legyen. Ezen kívül 2016-tól 2019-ig több lépcsőben, fokozatosan 10 ezerről 20 ezer forintra emelnék a két gyermeket nevelők szja-kedvezményét gyermekenként.

Marad a kétkulcsos társasági adó

Ami a vállalkozásokat illeti, azt mondják, 2015-ben is segíteni szeretnék a gazdasági növekedést, fehéríteni a gazdaságot, a vállalkozói környezetet, javítani vagy alacsony szinten tartani a vállalkozások adóját. Eddig 2015-től egy társaságiadó-kulcsot írt elő a jogszabály, ezt a törvényt azonban módosítani fogják, így marad a 10+19 százalékos társasági adó a kis- és nagyvállalatokra. A hosszabb távú célok között azonban elvileg továbbra is szerepel az egykulcsos „tánya”.

Kedvezmény a kecskére és birkára

A foglalkoztatást ösztönző programok folytatódnak, ennek érdekében eddig 890 ezer embernek segítettek járulékkedvezménnyel – állította Varga Mihály gazdasági miniszter. Ezt szeretnék kibővíteni, ezért a részmunkaidőben elvégzett munkára is adókedvezményt adnának a kisgyermekes szülőknek. A részmunkaidőben dolgozó nőkre is megmarad adókedvezmény, és 2015-ben is folytatódik a Gyed extra. Kedvezményt kapnak a felsőoktatási intézményeket, a látványsportot támogató vállalkozások.

Az áfa 27 százalék marad, de az elmúlt évben elindított, az élő sertésre vonatkozó adócsökkentés (27-ről 5-re) beváltotta a hozzá fűzött reményeket, fehérítette az ágazatot. Ezért január 1-től 5-re csökken a nagytestű élőállatokra vonatkozó áfa-kulcs (vagyis szarvasmarha, juh, kecske). Tehát nem a bolti árra, hanem a feldolgozókra és a termelőkre vonatkozó áfa csökken, de Varga szerint ettől a bolti ár csökkenését is várják.

A nagy testvér minden egyes kamiont figyel majd

A feketegazdaság csökkentése érdekében szűkítenék az adócsalók mozgásterét, így az úgynevezett láncolatos áfacsalások ellen, a jogosulatlan áfavisszaigénylések ellen jobban fellépnek. Például az új vállalkozásoknak sűrűbben, havonta kell majd áfabevallást készíteniük.

Olyan rendszert építenek majd ki, amellyel az összes hazánkba érkező áru forgalmát nyomon tudják majd követni, annak érdekében, hogy ne lehessen adózatlanul fogalomba hozni azokat – jelentette be Varga. Ennek neve „elektronikus közúti áruellenőrző rendszer” lesz.

Négy éven belül egykulcsos szja

Varga szerint az eddigi gazdaságpolitika helyes volt, ezért nem kell változtatni az adópolitikán sem, így maradnak a különadók. A távközlési adót viszont kiterjesztik az internet-szolgáltatásra, mert egyre inkább az interneten történik az – eredetileg Matolcsy György által megadóztatott – telefonálás.

A kormány célja változatlan, még ebben a kormányzati ciklusban egy számjegyűvé tennék az szja-t, de 2015-ben ez még nem fog megvalósulni – mondta el Varga. A hosszú távon tartós gazdasági növekedés a banki hitelállomány tartós növekedése nélkül nem lehetséges, ezért a banki különadókból a hitelezési volumen növekedése esetén a tervek szerint kedvezményt adnának. De ez sem 2015-ben fog megvalósulni.

Ha nem szólt, akkor biztos nem bűnös

Az online pénztárgépek bevezetését sikerként értékelte Varga, és a kormány azon gondolkodik, hogy a pénztárgépek hatáskörét más területekre is ki fogja terjeszteni. A médiát sújtó reklámadót érintő változtatást nem terveznek.

Az újságírókat főleg az érdekelte, de csak kitérő válaszokat adott róla Varga, hogy korrupció és vélhetően adócsalás miatt az USA mely politikusokat vagy állami vezetőket, kormány közeli üzletembereket tiltott ki a területéről. A NAV vezetője például erről a témáról Vargának nem adott tájékoztatást, ebből a miniszter arra következtet, hogy nincsen e téren érintettsége. A kérdések folyamát egy idő után meg is szakították, a miniszter halaszthatatlan október 23-ai ünnepségére hivatkozva.