Jacob Rothschild szerint rettenetes munkanélküliség fenyegeti Európát

Most van a második világháború óta a legveszélyesebb geopolitikai helyzet

Jacob Rothschild brit befektetési bankár friss jelentésében arra figyelmezteti a befektetőket, hogy a második világháború óta a legveszélyesebb geopolitikai helyzet alakult ki a világban.

    A 78 éves szakember, a befolyásos Rothschild bankár család tagja úgy látja, hogy azon a nehéz gazdasági környezeten túlmenően, amellyel a befektetők szembesülni kényszerülnek, „a második világháború óta talán a legveszélyesebb geopolitikai helyzet” alakult ki a világban – írta a The Telegraph című brit napilap.

    A 2,3 milliárd fontos vagyonú RIT Capital Partners igazgatója a 2014-es évet értékelő jelentésében a globális bizonytalanság fő okai között említette „a közel-keleti káoszt és szélsőségességet, az orosz agressziót és terjeszkedést, a meggyengült Európát, amelyet rettenetes munkanélküliség fenyeget”. Kitért arra, hogy Európa meggyengülését szerinte nem kis mértékben az okozta, hogy sok uniós országban kudarccal végződött a strukturális reformok kezelése.

    Rothschild sokkal sötétebb képet festett, mint egy évvel korábbi jelentésében, hangsúlyozva, hogy a befektetések sorsa is bizonytalan.

    A legnagyobb veszélyek közé sorolta a kínai gazdaság növekedésének lelassulását, továbbá a részvények esetleges túlértékeltségét.