Jöhetnek a nyugdíjas szövetkezetek

 A kormány a nyugdíjasokat is bevetné a munkaerőhiány ellen

Kósa Lajos, fideszes és Harrach Péter KDNP-s képviselők nyújtották be kedden este a Parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, mely lehetőséget teremtene a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozására. Ahogy azt az indoklásban is írják, „a mai gazdaságok és társadalmak keresik – és eltérő eredménnyel, de – működtetik azokat az eszközöket, megoldásokat, szabályozási modelleket,   amelyek a foglalkoztatási és a szociálpolitikai jellegű gondokat megoldani, de legalábbis kiegyensúlyozni képesek” – írja az mfor.hu.

A törvényjavaslat célja, hogy a szövetkezeti forma egyedi, nagy hagyományokra épülő, komplex eredményeket felmutató előnyeit számba véve, a magyar szövetkezeti jog a nyugdíjas közérdekű szövetkezeti rendszerrel egészüljön ki. A korfát illetően a törvényjavaslat az aktív, még dolgozni kívánó, idősebb korosztály számára is foglalkoztatási esélyt, lehetőséget kíván teremteni.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet tehát a munkaerőpiacon még aktív időskorúak számára újbóli munkát, foglalkoztatást, munkaerő piaci reaktivizálást képes biztosítani, tisztességes jövedelem mellett, járulék kedvezményekkel. A nyugdíjas szövetkezetnek célja az is, hogy az időskorú tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai tapasztalat, élettapasztalat átadásra kerüljön, illetve kerülhessen a fiatalabb korosztály számára (mester-inas kapcsolat), illetőleg az is, hogy a nyugdíjas korosztály közösségi kapcsolatait fenntartsa, annak formálisan is keretet teremtsen.

A nyugdíja szövetkezet tagja alapításkor, illetv belépéskor vagyoni hozzájárulást kell teljesítsen majd, a szövetkezet eredményes gazdálkodás esetén közösségi alapot fog képezni. Ezt a nyugdíjas tagjának vagy vele közös háztatásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni.

A nyugdíjas a személyi közreműködésének ellenértékeként élelmiszert, a szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben megszerzett bevételre tehet szert. Ez adómentes lesz részére, fontos kikötés azonban, hogy a kész étel vásárlására felhasználható utalvány nem haladhatja meg a teljes bevétel 25 százalékát.

Forrás: mfor.hu