Jól hangzó pótlékok a NAV-nál

 Piacképes fizetések

Piacképes fizetések lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – büszkélkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy rendelettervezetben. A kormány honlapjára felkerült dokumentum a NAV dolgozóinak szánt új közszolgálati pótlékrendszerről szól, impozáns, 50–200 százalékos mértékekkel. Az új rendszer az NGM szerint biztosítja, hogy a NAV képes legyen megtartani a kompetens munkatársakat, és képzett szakembereket tudjon felvenni. A teljes személyi állomány, több mint 21 ezer NAV-os kinevezési okiratát módosítani fogják, de az új jutalmazás csak 2018-ban élesedik – írja a Világgazdaság.

A jól hangzó pótlékmértékek ellenére a NAV-osok ezzel annyira nem lesznek eleresztve. Például a kiemelt szakadóellenőrök és a vizsgálatvezető adóellenőrök a legmagasabb, 200 százalékos pótlékra lesznek jogosultak. Ez mindössze annyit jelent, hogy a 2008 óta változatlan bruttó 38 650 forintos illetményalap kétszeresével egészítik ki a bruttó bérüket, így nagyjából 50 ezer forinttal többet vihetnek haza. Ha jól viselkednek. Ugyanis a rendelettervezet utal a NAV-ról szóló törvényre, mely szerint közszolgálati pótlék annak jár, aki többletkötelezettséget vállal, vagy munkakörével többletterhelés jár. Ilyen például az, ha egy NAV-os rendszeresen olyan helyzetben dolgozik, amelyben az életét, testi épségét vagy egészségét kell kockáztatnia, esetleg fegyvert vagy kényszerítő intézkedést kell alkalmaznia. Ezeken a konkrét lehetőségeken kívül a törvény további részletei megfelelően rugalmasak ahhoz, hogy esetleg azoknak juttassanak közszolgálati pótlékot, akik belesimulnak az adóhatóság rendszerébe. Közszolgálati pótlékot lehet kapni például arra, ha a munkához szigorú belső eljárási szabályok tartoznak, vagy egyszerűen többletfelelősséggel jár.

A rendelettervezet 108 munkakört sorol fel, amely közszolgálati pótlékra jogosíthat. A főigazgató 100 százalékos pótlékot kaphat, ha nem az alapfeladatához tartozó feladatot is végez. A szakfőigazgató, főigazgató-helyettes, főosztályvezető és osztályvezető, valamint helyetteseik az alapfeladataik végzése után is kaphatnak 100 százalékos pótlékot, és további 100 százalékot nem alapfeladat végzéséért. A szakreferensek és szakértők alappótléka 75 százalék lehet, és többségükben az alapfeladataik után kaphatják majd. A munkakörök több mint felében, például ügyintéző vagy belső ellenőr munkakörben, csak 50 százalékos pótlék lesz, és csak nem alapfeladatok után. Sok esetben csak azoknak a NAV-osoknak jár majd magasabb pótlék, akik perben is képviselik az adóhivatalt, vagy például azoknak a munkatársaknak, akik rendszeresen helyszíni ellenőrzést végeznek.

Az még nem egészen világos, hogy a pótlék mekkora fizetésemelést jelent majd valójában. A NAV-os pótlékok átszabása annak az átalakításnak a része, amelyt Vida Ildikó volt főigazgató tavaly nyári lemondása után kezdett el a kormány. A pótlékokon kívül a tervezett életpályamodell három lépésben 50 százalékos béremelést fog jelenteni a NAV dolgozóinak. Közben más pótlékokat megszüntetnek. A rendelettervezethez mellékelt magyarázat szerint a közszolgálati pótlék miatt havi 861 millió forint többletkiadása lesz az államnak, ez éves szinten több mint 10 milliárd forint, a NAV jelenlegi bruttó bérkiadásának körülbelül 10 százaléka.

Forrás: Világgazdaság