Jól jár, aki házasodik, csak drágább lesz kiírni a Facebookra

Havi 5 ezer forintot kapnak a friss házasok, de megadóztatják az internetezést – egyebek között ezt jelentette be Varga Mihály. A magyar állampapírért nem volt ma nagy tolongás, és nem sok babér termett ma a bíróságon a bankoknak.

 

A cél továbbra is a családi adózás fenntartása, az alacsony adók és a különadók fenntartása – mondták el a jövő évi adótörvények ismertetésére összehívott kormányszóvivői tájékoztatón Marad a 16 százalékos szja és a családi adókedvezmény, újdonság viszont, hogy havi 5 ezer forintot kapnak a friss házasok két éven át, adókedvezmény formájában. Az áfa 27 százalék marad, az élő sertések esetében pedig 5 százalék – ezt a kedvezményes kulcsot mostantól a marha, a juh és a kecske is megkapja, legalábbis amíg él. Megpróbálják visszaszorítani az áfacsalást is, ezért kialakítják az elektronikus közúti áruellenőrző rendszert, amellyel az összes hazánkba érkező áru forgalmát nyomon tudják majd követni.  A különadókat nem vonják vissza, sőt: a távközlési adót kiterjesztik az internet-szolgáltatásra is – a telefonálást ugyanis egyre többen intézik internet-alapú alkalmazások segítségével, épp az említett adó miatt.

Varga Mihály egyébként csak kitérő válaszokat adott azokra a kérdésekre, amelyek a korrupció és vélhetően adócsalás miatt az Egyesült Államokból kitiltott kormánytagok vagy kormányközeli üzletemberek személyére vonatkoztak. A NAV vezetője erről a témáról Vargának nem adott tájékoztatást, ebből a miniszter arra következtet, hogy ő maga nem érintett az ügyben.

Beszélt ma a miniszterelnök is: azt mondta, az üzleti világgal együttműködve akarják elérni a teljes foglalkoztatottságot. Jelentősen növelnék a szakképzett munkaerő létszámát, szeretnék elérni, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud. Van még mit tenni az ügyben: a friss adatok szerint 380 ezer álláskereső  van az országban, több mint felük semmilyen pénzbeli támogatást nem kap már.

Idén január és augusztus között a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 234 600 forint volt. Nettóban 153 600 forintot visz haza egy átlag magyar – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok alapján tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, nemcsak a közfoglalkoztatásnak hanem a vállalkozói szféra bővülő foglalkoztatásának is köszönhetően – ezt állapították meg elemzők a friss adatokból. A lényegében negatív infláció mellett érdemi reálkereset növekedésről beszélhetünk.

Nem sokan ugrottak ma rá a magyar állampapírra. Az Államadósság kezelő Központ 40 milliárd forint értékben ajánlott fel 3 hónapos diszkont kincstárjegyet, a befektetők azonban csak 32 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az ÁKK végül csak az eredetileg meghirdetett mennyiség felét adta el, 20 milliárdos értékben fogadott el ajánlatokat. Az átlaghozam 1,34 százalék lett – ez 4 bázisponttal magasabb az egy héttel ezelőtti aukció hozamánál.

Érdemi mozgás nem volt ma a forintpiacon, a reggeli kis gyengülés után erősödött a magyar deviza, 306 felé tart az euró jegyzése.

Ma kilenc devizahiteles ügyet tárgyal a bíróság másodfokon, eddig nyolc tárgyaláson vagyunk túl. Az UniCredit Ingatlanlízing Szolgáltató, az UniCredit Immo Truck Pénzügyi Szolgáltató  és az UniCredit Leasing Hungary keresetét elutasították, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. is elvesztette a pert. Az FHB Ingatlanlízing és a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt. valamint az UniCredit Bank ügyében elhalasztották a döntést.  A legérdekesebb döntést a Cetelem ügyében hozták: ez volt az a pénzintézet, amely az elsőfokú döntés alapján bizonyos időszakokban tisztességes volt, a mai jogerős döntés azonban ezt megváltoztatta, és teljes egészében elutasította a bank keresetét.

A tőzsdéken remek a hangulat, az európai indexek emelkednek, a BUX kis lemaradásban van, de azért erősödik. A Magyar Telekom befektetői nem rajonganak az internet-adóért, ez meglátszik a részvényárfolyamon is.