Jön a kamatmentes lakásfelújítási hitel

Csaknem féléves csúszás után április 24-én elindul a kamatmentes hitelprogram a lakások energetikai felújításának támogatására. A kabinet már többször beígérte az uniós forrásokból megvalósuló hitelprogramot. Először tavaly októberre harangozta be a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető kölcsönök kiosztásának az elindítását, később azonban tavaly decemberre, majd idén január elejére módosította az első igénylések befogadásának időpontját, amit azután február végére s azt követően április végére tettek át.

A hitelt fel lehet venni az energiahatékonyság javítására, így a fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjére, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtési vagy használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, kéménytechnikai fejlesztések elvégzésére, hőtermelő és hőleadó berendezések korszerűsítésére, cseréjére, illetve a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint a fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nem nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére. A megújuló energiafelhasználás növelésére is igényelhető támogatás, így például fűtési és használati melegvízigény kielégítésére napkollektoros rendszer telepítésére. Szintén lehetőség van hőszivattyú rendszerek alkalmazásának kialakítására, napelemes rendszer telepítésére hálózati vagy autonóm villamosenergia-termelésre.

A felújításokhoz legalább 10 százalék önerő szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. A családi házak esetében maximum 10 millió forint, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető természetes személyek, társasházak, lakásszövetkezetek számára. A hitelösszeg alsó határa 500 ezer forint lesz, kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a kétmillió forintot, akkor a hitelösszeg 70 százalékáig kell biztosítani a fedezetet. A futamidő legfeljebb 20 év lehet. A rendelkezésre álló keret mintegy 115 milliárd forint, amelyből hozzávetőleg 10 milliárd forint jut Budapestre és Pest megyére. A teljes hitelkeret 25 százaléka a társasházak, 75 százaléka a családiház-tulajdonosok részére áll majd rendelkezésre. A kölcsönt az úgynevezett az MFB-pontokon lehet igényelni 2022. december 31-ig.

Számos családnak jelentős segítség lett volna, ha kormány nem irányítja át a háztartásoktól a középületekhez azt a 90 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási keretet, amelyet az Európai Unió kész volt biztosítani az otthonok energiatakarékossági átalakításához. – A vissza nem térítendő támogatás elvonásával gyakorlatilag megfelezte a kormány a rendelkezésre álló keretet – nyilatkozta lapunknak korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője. Szalai Gabriella elmondta: a most induló hitelprogram segítségével optimista becslések szerint mintegy 30 ezer lakás újítható fel. Miközben a mintegy 4,4 milliós hazai ingatlanállományból legalább kétmillió szorulna korszerűsítésre.