Jön a legjobb cafeteria: készpénz

 100 ezer forint a munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét lehet kiadni kedvező adózással

2017-re bekerül a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe egy egészen újszerű szakasz. Ez alapján a munkáltató béren kívüli juttatásként pénzt is fizethet a munkavállalóinak. Ez a pénzkifizetés pedig 34,22 százalék közteherrel adózik a törvényben szereplő korlátig, majd efelett jövedelemnek számít – írja a HVG.

A törvényben  meghatározott keret szerint 100 ezer forint a munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét lehet kiadni kedvező adózással. Ezt a juttatást a  munkavállalón kívül megkaphatja a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is.

Az arányosítás miatt különösen fontos figyelni az időzítésre. Ha előre sokat ad a cég, akkor az évközi munkaviszony megszüntetéskor az arányos rész feletti összeget a kilépés hónapjának kötelezettségeként kell jövedelemként adóztatni. Ezért célszerű a juttatást utólag a megszerzett jogosultság alapján kiadni (de a törvény nem zárja ki az előre utalást sem, csak a jogviszony megszűnésével adódhatnak  problémák).

A kiadás nem  szükséges, hogy havonta történjen. Negyedévente, félévente is működhet.

Mivel a törvényi  környezet (az arányos keretösszegen kívül) nem vár el semmiféle extra figyelmet a munkáltatótól, ezért nem lesz szükség kiegészítő nyilatkozatra ehhez a juttatáshoz, nem kell figyelni, hogy más juttatótól kapott-e ilyen pénzösszeget a munkatársunk. Ez természetesen azt  is jelenti, hogy több munkáltató akár párhuzamosan többszörösét is kiadhatja  ennek az éves keretösszegnek.

A kedvező adózású pénzösszeget a munkáltató utalással és készpénz kifizetéssel is kiadhatja a munkavállalójának. Az utalás akár a munkabér utalás mellett azzal egy időben is megtörténhet.

Fontos azonban, hogy külön nyilvántartásban jelenjen meg ez a pénzösszeg juttatás.Majd ezt követően aztán a munkabértől eltérően  az adott hónapban kiadott kedvező adózású pénzösszeg közterheit a következő hónap elején kell bevallani és megfizetni, mint más béren kívüli juttatások esetén. Az összeget pedig egyéb személyi jellegű ráfordításként lehet könyvelni. 

Forrás: HVG