Jön a nemzeti rezsiszolgáltató: mi változik jövőre?

Kiemelt partnere lesz a Magyar Posta és a Díjbeszedő az új nemzeti közműszolgáltatónak. Az “A kormány célja, hogy egy egységes rendszert hozzon létre, ami által fenntarthatóvá válik a rezsicsökkentés programja.Első Nemzeti Közműszolgáltató” elsőként az egyetemes gázpiacon jelenhet meg 2015 márciusáig, majd a tervek szerint az áram- és a távhőpiacra is belép.

 
 

Ma tájékoztatott a kormány

A sajtótájékoztatót megkezdve Kurucz Éva kormányszóvivő emlékeztetett rá, hogy a mai naptól további 3,3%-kal csökkentek a lakossági távhődíjak.

Az új közszolgáltatónak legkésőbb 2015. márciusig kell megkezdenie a működését, és elsőként a földgázpiacon fog megjelenni.

Később bővülhet majd a tevékenységi köre az egyetemes árampiaci és távhőszolgáltatással.

Németh Lászlóné a sajtótájékoztatóját kezdve kifejtette, hogy a Főgázzal egy önmagát finanszírozni képes cég kerül az MFB-hez. A további lépéseket pedig az MFB saját forrásaiból fogja finanszírozni. Az államtitkár elmondása szerint a programért felelős munkacsoporttal dolgoznak azon, hogy ez a szolgáltató a lakossági villamos energia piacra is be tudjon lépni. A távhő esetében a munkacsoport január végi határidőt kapott – tette hozzá.

“Az “Első Nemzeti Közműszolgáltató” a tevékenységének bővítését minden esetben az unós jogszabályoknak megfelelően és piacon alapon fogja megvalósítani. A kormány várakozásai szerint a társaság 2-3 éven belül éri el azt az üzemméretet, ami biztosítja a megfelelő hatékonyságot a működéshez

– fogalmazott az államtitkár.

“A közműszolgáltató kiemelt feladata lesz, hogy együttműködjön a Magyar Postával és a Díjbeszedővel. Ezzel az együttműködéssel lehetővé válik majd az egységes és hatékony ügyfélkezelési rendszer. Később a kormányablakokat is bevonhatják ebbe, ami által egykapussá válthat az ügyintézés

– húzta alá Németh Lászlóné.

A kormány várakozásai szerint az új rendszer lehetővé teszi a rezsicsökkentési program fenntartását. Az értéklánc csökkentésével javítható a hatékonyság és a lakosság biztonságos ellátása is – tette hozzá a korábbi miniszter. A kormány a jelenlegi kalkulációk alapján nem számol azzal, hogy a költségvetés részt vállal majd a cég finanszírozásában.