Jönnek az új munkahelyek?

Erősödött a vállalati bizalom

Tovább erősödött a vállalati bizalom a közép- és délkelet-európai (CSE) régióban: a cégvezetők négyötöde szerint stabilizálódik vagy javul országuk gazdasági helyzete. A vállalatok közel fele bővítené munkatársai számát is – derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből.

   A közel 200 cégvezető bevonásával tíz közép- és délkelet-európai országban, köztük Magyarországon készült felmérés szerint a döntéshozók 46 százaléka javulást tapasztalt saját országa piacán. A közép- és délkelet-európai régió reménykeltő gazdasági kilátásai a foglalkoztatási kedvre is kedvező hatással vannak. A válaszadók 46 százaléka bővítené a következő egy évben munkatársai számát és mindössze 11 százalékuk fontol leépítést.
 
   A megkérdezett vállalatvezetők 44 százaléka a felvásárlásokkal és összeolvadásokkal kapcsolatos tranzakciók további bővülésére számít az elkövetkező 12 hónapban. A cégek 37 százaléka tervez akvizíciót, ami több mint ötven százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.
 
   „A visszaesést és stagnálást követően a tranzakciós aktivitás az élénkülés jeleit mutatja. A régió gazdaságának javuló megítélése az akvizíciós tevékenységre is kedvezően hat. Az idei évet a nagyobb üzletkötések jellemezték, azonban a következő 12 hónapban várhatóan a közepes méretű ügyletek fogják meghatározni a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacát” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.
 
   Az akvizícióra készülő vállalatok nem kockáztatnak, elsősorban az alaptevékenységüket erősítő tranzakciókat részesítik előnyben. A megkérdezett cégek kiemelt figyelmet szentelnek a kutatás-fejlesztési tevékenységük megerősítésére. A vállalatok ötöde számára a tranzakciók új technológiákhoz való hozzáférésre vagy szellemi jogok megszerzésére irányulnak. A növekedést szem előtt tartva a cégvezetők továbbra is költséghatékonyságra és a működési költségek csökkentésére törekszenek okulva a gazdasági válság alatt szerzett keserű tapasztalatokból. A régiós kutatás válaszadói nem számítanak a gazdaság vagy a pénzügyi rendszer váratlan visszaesésére, azonban komoly veszélynek tartják a geopolitikai kockázatokat.