Jövőre indul a rendvédelmi és fegyveres dolgozók életpálya-modellje

Jövőre a rendvédelmi és fegyveres dolgozóknak, 2016-ban pedig a szociális ágazatban tevékenykedőknek, valamint az önkormányzati tisztviselőknek indít a kormány bérrendezéssel egybekötött életpálya-modellt. A kormányszóvivő szerint ezt az ország egyre stabilabb gazdasági helyzete teszi lehetővé.

 

A pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpálya-modellt kínált. Az ő bérrendezésük tavaly kezdődött, októberben átlagosan több mint 30 százalékkal több pénzt kaptak, mint korábban. Ezt négy éven át évi 5-10 százalékos fejlesztés követi. Életpálya-modellt indít jövőre a kormány a rendvédelmi dolgozók számára is, jelentette be korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ez azt jelenti, hogy a legfelkészültebb és legjobban teljesítő katonák előtt világos karrierút áll a Magyar Honvédségben, mondta a miniszter.

Kossuth Rádió, Krónika, a cikkhez tartozó hanganyagot az eredeti hír oldalán hallgathatják meg: tovább»


Hende Csaba hangsúlyozta: a katonák illetménye négy év alatt 50 százalékkal emelkedik. A nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy a bérfejlesztésre 44 milliárd forintot különítettek el a jövő évi költségvetésben. Varga Mihály megerősítette: a béremelés nem egyszeri döntés, hanem a következő években is folytatódik.
Hozzátette: alakuljon ki egy olyan bérszínvonal, amely ezeknek a dolgozóknak a megbecsülését is kifejezi, és az ellátásukra fordít egy nagyobb összeget.

A jövő évi központi költségvetés legfontosabb tételei közé tartozik az egészségügyben dolgozók bérrendezése is. A kormány 2015-ben elsősorban a háziorvosi rendszerre összpontosít. Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár pedig nemrégiben arról beszélt, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére is jelentősen emelkedhet jövőre, 2016-ban pedig a nekik is életpálya-modellt indítana a kabinet.

Czibere Károly hozzátette: a megbecsülésen túl a legfontosabb cél az, hogy egy hosszútávon kiszámítható és vonzó pályát „varázsoljanak” a szociális szakmából, s ne az legyen az általános társadalmi megítélése, hogy ez egy alacsony presztízsű szakma.

A gazdaság szilárd lábakon áll, ezért lehet egyre több területen bérrendezésbe kezdeni, mondta a kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy a fizetések megőrzik az értéküket, s egyre több ágazatban tudunk életpálya-modellt bevezetni, béreket emelni.

Kurucz Éva október végén úgy fogalmazott: ahogy az ország gazdasági lehetőségei engedik, folytatódnak a béremelési programok. 2016-ban a tervek szerint a közszolgálati tisztviselők is sorra kerülnek, hangsúlyozta a kormányszóvivő.