Jövőre sem emelkedik a közalkalmazotti bér

A megszabott határidő utolsó napján, április 30-án a magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek a konvergencia-programot, amelyből kiderül, hogy idén és jövőre nem, de – a következő választásokra tekintettel – 2017-ben és 2018-ban jelentős adócsökkentést terveznek. A közalkalmazotti bérek emelését ugyan nem tervezik, viszont a nyugdíjasok jövőre is csekély, 1,6 százalékos járadékemelésre számíthatnak.

 

2014-ben átmenetileg kiugróan nagy, 3,6 százalékos volt Magyarországon a gazdasági növekedés, mégsem kerültünk tartósan közelebb a régió országaihoz – mondta egy, a szocialista párt által szervezett fórumon Vértes András. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az idén jóval kisebb ütemű, két százalékos növekedést tart valószínűnek, mivel a beruházások stagnálnak, viszont az tény, hogy a fogyasztás és az exporttöbblet a tavalyinál nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez.

A konvergenciaprogram, amely 2018-ig tartalmazza a kormány hivatalos előrejelzését, arra számít, hogy Magyarországon az uniós átlagnál nagyobb lesz a növekedés. (Ez ránk is férne, hiszen csak 2014-ben érte el gazdaságunk a válság előtti szintet, más megfogalmazásban ez annyit tesz, mintha nyolc esztendő kiesett volna.) Banai Péter Benő nemzetgazdasági államtitkár ismét kifejtette, hogy az idei hiánycél 2,4 százalék. A kormány arra építi növekedés várakozásait, hogy a foglalkoztatás bővítése a következő években is jellemző lesz.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»