Kamat- és lakbértámogatás is lehet a hitelesek lakásmentő tervében

Komplex, többlépcsős megoldás kell a nem fizető hiteladósok helyzetének rendezéséhez, ahol megkerülhetetlen a kormányzati szerepvállalás. Előkerülhetnek a közkiadásokat csak moderáltan sújtó kamat- és lakbértámogatási megoldások.

 .

Egyértelműnek látszik, hogy a banki elszámolás és -forintosítás után is szép számmal maradnak olyan adósok, akik a csökkenő tőketartozás ellenére sem tudnak visszakerülni a rendesen fizetők közé. ennek egyik fő oka az – mint arra Rogán Antal, a Parlament gazdasági bizottságának elnöke tegnap is figyelmeztetett -, hogy közülük 110 ezren már olyan tetemes összeggel tartoznak a bankjuknak, hogy törlesztőrészletük az elszámolás és a forintosítás hatására nemhogy csökkenne, hanem nőni fog a következő hónapokban. Esetükben sovány vigasz, hogy  a (késedelemes) tőketartozásuk nekik is jelentősen csökkent.

A várakozások szerint ugyanakkor az elszámolás és forintosítás a késedelmes fizetők egy részét – egyes nézetek szerint 20-25 ezer ügyfelet vissza fog tudni téríteni a rendes kerékvágásba a nem teljesítő hitelek 182 ezresre tehető ügyfélköréből.

A további részleteket a privatbankar.hu oldalon olvashatják: tovább»