Kapkodva írták át a tiszthelyetteseknek járó tízezer forintos bérpótlék tervezetét

Kapkodva írták át a Belügyminisztérium tervezetét a tiszthelyetteseknek járó tízezer forintos bérpótlékról, így nem sikerült eltüntetni a nyomokat. De a tárca közleményében a szakszervezeteket valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat vitája előtt osztották ki az Országgyűlés gazdasági bizottságában azt a belügyi előterjesztést, amellyel a törvényhozás aprópénzre válthatja Orbán Viktor múlt heti ígéretét, jelesül azt, hogy a tiszthelyettesek és zászlósok január elsejétől havi tízezer forint bérpótlékot kapnak. A kifizetéshez módosítani kell a szolgálati törvényt, ennek az előterjesztését nyújtotta be a tárca a bizottságnak. (Az előterjesztést a rendőrség ellenőrzését ellátó honvédelmi és rendészeti bizottság nem tárgyalta.)

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő tízezer forintos bejelentésének másnapján a Belügyminisztérium szakmai egyeztetésre hívta az érdekképviseleteket. Ott egy olyan törvényjavaslat tervezetét ismertették a szakszervezeti vezetőkkel, amely – elfogadása esetén – felhatalmazza a belügyminisztert, „dönthet úgy”, hogy a már eddig is folyósított 14 ezer forintos juttatással összevont tízezer forintos pótlék (azaz a 24 ezer forintos bérpótlék) húsz százaléka „az érintettek teljesítményértékelésére figyelemmel adható”.

Az érdekképviseletek hevesen tiltakoztak, mert szerintük a kormányfő minden tiszthelyettesnek tízezer forintot ígért, és nem azt, hogy „differenciáltan kapnak valamennyi pluszpénzt”. A Belügyminisztérium nem kívánt reagálni a szakszervezetek tiltakozására, és magyarázattal sem szolgált, hogy miért írták felül a kormányfő bejelentését. Csak annyit válaszoltak lapunk írásos megkeresésére, hogy a parlament hamarosan dönt a kérdésben, és a tárca azt maradéktalanul végre fogja hajtani.

Kedden az Országgyűlés gazdasági bizottsága Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint még csak kérdezni sem hagyta e témában az MSZP-s honatyákat, a kormányoldal vita nélkül nyomta át a „kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló előterjesztést, amely számos, nem pénzügyi törvényt módosító előterjesztést is magában foglaló – idézzük az ellenzéki képviselőt – „nagyon saláta törvény”. Harangozó szerint azonban a képviselőknek helyben kiosztott tervezet egy az egyben megegyezett azzal, amelyet a szakszervezeti vezetők elé tárt a tárca.

Kedd délelőtt megkeresésünkre belügyi források tagadták Harangozó állításait, mondván, „a bizottság által elfogadott előterjesztésben egy szó sincs arról, hogy ne kaphatná meg mindenki alanyi jogon a miniszterelnök által megígért tízezer forint pluszt”. Majd délután hivatalos közleményben reagáltak: „A politikai pártok és egyes sajtóorgánumok a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek tiszthelyettesi és zászlósi állományának kiegészítő juttatásáról félreérthető állításokat terjesztenek. A valóság ezzel szemben az, hogy a tiszthelyettesi és zászlósi állománya számára a 2012-ben biztosított 14 000 forinttal együtt összesen további tízezer, tehát 24 000 forint kiegészítő juttatást fog biztosítani a kormány. Az Országgyűléshez ilyen tartalmú módosító javaslat került benyújtásra, amelyet a kormány támogat. A kiegészítő juttatást a törvény módosítása után minden jogosult feltétel nélkül megkapja.”

A törvénymódosításnak a parlament honlapján elérhető változata már valóban nem tartalmazza a „belügyminiszter dönthet úgy, hogy…” fordulatot, azonban több mint valószínű, hogy a tárca nem ezt, a szakszervezeteknek bemutatott tervezetnek a meghúzott változatát nyújtotta be. A parlament honlapján olvasható, a gazdasági bizottság által már megtárgyalt törvényjavaslat módosító indoklásában ugyanis szó szerint megtalálható az eredeti belügyi indoklás, ugyanaz, amely a szakszervezeteknek múlt pénteken átadott tervezet végén is olvasható, és amelyet állítása szerint még Harangozó is olvasott a bizottsági ülésen. Nevezetesen: „A kormány döntése alapján a belügyminiszter irányítása alá tartozó fegyveres szervek, valamint az Országgyűlési Őrség hivatásos állományának tiszthelyettesi és zászlósi rendfokozati állománycsoportba tartozó tagjait megillető juttatások mértéke 2014. január elsejétől tízezer forinttal megemelkedik. A javaslat azonban lehetőséget ad arra, hogy a fegyveres szervet irányító miniszter úgy rendelkezzen, hogy a kiegészítő juttatás 80 százaléka alanyi jogon jár, húsz százalékát pedig teljesítményértékelés alapján differenciáltan, illetményeltérítés formájában kapja meg az érintett állomány”.

Miként került ez a szövegtervezet a parlament honlapjára, a bizottság által parlamenti általános vitára alkalmasnak tartott tervezetbe, ha a tárca – mint közleményében állítja – nem is tett ilyen tartalmú előterjesztést? A törvényjavaslat indoklásában felejtett szövegrész egyértelműen bizonyítja, hogy az eredeti javaslatban igenis szerepelt az általunk hivatkozott és a szakszervezet által kifogásolt javaslat a bérpótlék egy részének teljesítményértékeléshez kötéséről, amit közleményében a BM úgy minősített, hogy „félreérthető állításokat terjesztenek”. Nyilvánvaló, hogy a kormánytöbbség az utolsó pillanatban húzta meg az előterjesztést, de figyelmetlenségből az indoklást változatlanul hagyták.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint, mivel a törvény indoklásának nincs kötő ereje, ha a parlament változatlan formában fogadja el a tervezetet, akkor a módosított szolgálati törvény nem teszi majd lehetővé, hogy a miniszterelnök által megígért tízezer forint egy részét bármilyen indokkal is elvonják. Erre a szaktárca is ráerősített, és azt közölték, a szóban forgó juttatást, azaz az immár 24 ezer forintos bérkiegészítést az érintett kör meg fogja kapni, hiánytalanul.