Kari választásokkal kapcsolatos VPDSZ közlemény

Tisztelt Tisztségviselők, Kedves Tagjaink!

A 2012-ben jogszabályi felhatalmazás alapján megalakított Magyar Rendvédelmi Kar első 5 éves választási ciklusa 2017. évben lezárult, ennek megfelelően kiírásra került az új Közgyűlési tagok választása. Megkezdődött a képviselők jelölésének, az ajánlószelvények gyűjtésének időszaka a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál  is, 2017. április 05-én.

A választások lebonyolítására 2017. május 15 – 18-ig kerül sor.

A Magyar Rendvédelmi Kar érdekvédelmi szakmai köztestület, mely a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek mellett működve látja el  – kötelező tagsági viszony alapján –  szakmai érdekképviseleti tevékenységét.

Az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján elmondható, hogy az MRK, illetve a szervezeti tagozódásának megfelelően a Kar Nemzeti Adó és Vámhivatali tagozata – a Nemzeti Adó-és Vámhivatal állománya vonatkozásában –  a közös célokban egyetértve működik a munkavállalói érdekképviseleti  szervezetekkel, így a pénzügyőr állomány érdekeit közvetlenül képviselő Vám és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetével. És azt gondolom, hogy a korábban támogatott jelöltjeink az állomány javára végezték munkájukat, jól döntöttünk, döntöttetek akkor amikor szavazataitokkal támogattátok őket.

Így sikerült a további érdekérvényesítésünk, – illetve ennek köszönhetően tudtunk tenni annak érdekében -, hogy jelöltjeink a kar vezetésében is fontos beosztást, pozíciót tölthessenek be, mint például az etikai bizottság elnöki posztját, illetve az alelnöki tisztséget.

Annak érdekében, hogy – a kialakított jó munkakapcsolat fenntartása mellett  – a két szervezet  párhuzamosan, egymással együttműködve, a részére biztosított külön fórumrendszerek felhasználásával, továbbra is az egész állomány érdekeit képviselő javaslataival tudja képviselni valamennyi NAV dolgozó, és a pénzügyőr állomány érdekeit, kérem, hogy az ajánlószelvények leadása  és a választások során támogassátok a Vám-és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete által is támogatott jelölteket!

Fontos, a szakszervezet nem kíván a választásokba közvetlenül beavatkozni, de tagjain keresztül fontosnak tartja, hogy olyan emberek kerüljenek az érdekérvényesítés közelébe, akik elkötelezettek a hivatásos állomány érdekei, értékei, becsülete, és szervezeti kultúrája mellett, és ezt akár a munkáltatói nyomástól függetlenül is képesek gyakorolni.

Természetesen a jogalkotás is tett arról, hogy összeférhetetlenséget teremtsen a szakszervezeti tisztség, és a kari tisztség között, ezért akik tisztségviselők, és  a jelöltség mellett döntenek, azoknak dönteniük kell, melyiket választják, amennyiben a Karban tisztségre jelöltetnek. Ez az MRK Közgyűlési tagságot nem érinti sima tagság esetében az összeférhetetlenség nem áll fenn.

Kérem, aki elakadt a jelölő szelvény gyűjtésében és korábban jelöltségét felénk jelezte az jelentkezzen és segítünk a szükséges nyomtatványok összegyűjtésében.

Fontos továbbá az is, hogy ahol nincs jelölő biztos, illetve a kirendeltségek esetében ezek a személyek messze vannak, azok jelezzék az igényt, ugyanis a KAR és a Munkáltatók közötti együttműködés alapján a jelölő biztosok kötelesek a helyszínre is eljutni a jelölés jogszerű leadása érdekében.

Üdvözlettel:

Holecz Gábor elnök