Keményen kritizálták a magyar “sajtószabadságot”

Ha Magyarország az EU tagja akar maradni, akkor az EU-nak joga van számon kérni a kormányán az európai szokások és szabályok betartását – mondta az Európai Néppárt képviselője a magyarországi médiaviszonyokról rendezett meghallgatáson Strasbourgban. A Fidesz európai pártcsaládjához tartozó Frank Engel éppúgy kritizálta az EU normáival össze nem egyeztethető magyarországi intézkedéseket, s médiatörvényt, ahogy a többi frakció képviselői, s abban is egyetértettek: a sajtószabadság és a szabad véleménynyilvánítás ügye összeurópai kérdés.

 .

 .

A magyarországi sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítást fenyegető kormányzati intézkedésekről rendeztek hétfőn este meghallgatást Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) eheti plenáris üléséhez kapcsolódóan. A vitát Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokrata Koalíció (DK) két képviselőjének kezdeményezésére a Szocialista és Demokrata frakció szervezte.

A két képviselő bevezetőjében hangsúlyozta, nem a magyar belpolitikai vitákat akarják külföldre “kivinni”, ám szerintük a sajtó- és véleményszabadság kérdése európai ügy, és annak korlátozását is európai szinten kell megvitatni. A sajtószabadság helyreállítása magyar nemzeti érdek, ezt szolgálja ez a kezdeményezés is. Cáfolták azt is, hogy a strasbourgi vita a baloldal belügye lenne: a szocialista, liberális és zöld frakciók mellett az Európai Néppárt is képviseltette magát. Külön kiemelték, hogy nem csak a sajtószabadság, hanem a médiapluralizmus is veszélyben van Magyarországon, a falvakban és kisvárosokban élők egyáltalán nem férhetnek hozzá független véleményekhez.

A meghallgatás Dunja Mijatovic EBESZ-szakértő videó üzenetével kezdődött. Elmondta, a magyar sajtószabadságot érő restrikciókra mindenkinek oda kell figyelni Európában, és mind a tagállamokban, mind pedig a tagságra pályázók körében óvni kell a média szabad működését. Mint mondta, folyamatosan követi a magyarországi fejleményeket, a kormányzati hatóságokkal is kapcsolatban áll, és sajnálattal tapasztalta, hogy a médiatörvény legutóbbi módosításai érdemben semmit sem javítottak a jogosan bírált tartalmán.

Ulrike Lunacek osztrák zöld képviselő, parlamenti alelnök a szakmai kritikán túl emberi csalódását is kifejezte, amit vele egyetemben azok éreznek, akik annak idején örömmel és rokonszenvvel fogadták Magyarország csatlakozását az EU-hoz. Lunacek szóba hozta az Origo főszerkesztőjének eltávolítását, nem hallgatva el azt sem, hogy a cég áttételesen a Deutsche Telekomhoz tartozik. Szólt az RTL Klub túladóztatásáról is, kritizálva a reklámadó kormányzati szinten is elismert célzatosságát. Kifejezte azt a reményét, hogy az új – éppen ezen az ülésszakon megválasztandó – Európai Bizottság határozottan számon kéri majd a demokratikus normák betartását Magyarországon és minden más tagállamon.

Sophie in ‘t Veld liberális frakció alelnök szintén azt hangsúlyozta, hogy a sajtószabadság, az emberi jogok nem pártügyek, a jobboldali és liberális demokraták számára épp oly fontosak, mint a baloldali demokratáknak. A képviselőnő a hétvégi hírekre utalva sajnálatosnak nevezte, hogy egy kívülállónak, az Egyesült Államok kell figyelmeztetnie egy uniós tagállamot a demokrácia hiányára.

Frank Engel, az Európai Néppárt képviselője azzal kezdte, hogy nem zsidó, nem kommunista és nem magyarellenes. Nagyon tiszteli Magyarországot és tudja, milyen tragédia volt a magyaroknak Trianon. Nem szervez “összeesküvést” Magyarország ellen, akármit is állít a Fidesz. Úgy gondolja, minden kormánynak joga van kialakítania a politikáját, de ha valaki belép az EU-ba, akkor annak követnie kell az uniós normákat. Olyan ez, mint a foci: szép dolog a kosárlabda, de ha valaki futballpályára lép, akkor ott lábbal kell rúgnia a labdát – fogalmazott. Ha Magyarország az EU tagja akar maradni, akkor az EU-nak joga van számon kérni a kormányán az európai szokások és szabályok betartását – emelte ki.

A magyar média szakma képviselői között elsőként Dirk Gerkens, az RTL Klub vezetője szólt arról a reklámadó-törvényről, amely aránytalan terhekkel sújtja az RTL-t. Utalt arra, hogy biztosjelöltként már Navracsics Tibor is elhatárolódott saját kormánya sajtópolitikájától. A Fidesz érveire utalva, melyek szerint minden külföldről érkező kritika “magyarellenes összeesküvés”, Gerkens elmondta, hogy “én sem vagyok zsidó”.

Polyák Gábor, a pécsi egyetem oktatója a médiatörvény súlyos hibáiról beszélt, de hozzátette, hogy a médiapiac és a hirdetési piac manipulálása legalább olyan mértékben veszélyezteti a szabad és plurális véleménynyilvánítást. Polyák szerint az Európai Bizottság csak jelentéktelen változtatásokat tudott elérni a magyar kormánynál, és nem figyel fel arra sem, hogy az állami hirdetések Magyarországon burkolt állami támogatásként működnek bizonyos médiumok számára. Az EU-intézmények nem tehetik meg, hogy közvetett módon támogassák a magyar állami médiát anélkül, hogy számon kérnék az európai normákat Magyarországon.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa pedig arról beszélt, egyszerre megtisztelve érzi magát és egyben szomorú is, hogy meghívták az EP-be a magyar sajtószabadság és benne az ő rádiója elleni kormányzati támadásokról beszéljen. Ezután Arató felidézte küzdelmüket.

A meghallgatásnak helyet adó terem teljesen megtelt, a hozzászólókon túl megjelent az MSZP két EP-képviselője, Szanyi Tibor és Ujhelyi István, valamint Viviane Reding, aki tizenöt évi biztosi munka után most tért vissza az EP-be az Európai Néppárt képviselőjeként. A fideszes EP-képviselők már a rendezvény előtt közleményt adtak ki, mely szerint a DK két EP-képviselője Magyarország lejáratásának céljából szervezte a közmeghallgatást.

 

Kedden is hazánk lesz a téma
A demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről rendeznek vitát kedden – várhatóan késő – este az EP strasbourgi plenáris ülésén.
 
Az erről szóló döntést az EP frakcióvezetői közösen hozták meg a múlt héten, a vitán várhatóan az Európai Bizottság és az Európai Tanács olasz elnökségének képviselője is jelen lesz. A Fidesz hazaárulással vádolta meg azokat a magyar EP-képviselőket, akik maguk is hangot adnak a magyarországi fejleményeket érintő kritikáiknak az EU-ban. Ezt a kikérte magának Ujhelyi István.
 
A szocialista EP-képviselő szerint felháborító, hogy Orbán Viktor és kormány a nemzetet és egész Magyarországot élő pajzsként tartják maguk előtt, s amikor erkölcstelen politikájukat kifogásolják, azt mindig Magyarország elleni támadásként értékelik”. Kiemelte: ott lesznek a strasbourgi vitán és “a magyar nemzet hosszú távú érdekét fogjuk védeni, nem pedig az Orbán-rezsimét”.