Kénytelenek lesznek minden vasárnapot a boltban tölteni

„Mi, mint család ebben nagyon sérülünk”

„Három gyerekem van, a legkisebb egy éves múlt, erre kénytelen leszek minden vasárnapot a boltban tölteni, ha tartani akarom a forgalmat, anélkül, hogy vevőket veszítsek” – mondta az Indexnek egy fővárosi virágbolt-tulajdonos. Arra panaszkodott, hogy gyerekeit alig fogja látni, ha életbe lép a törvény. Nincs egyedül.

  „Azért csinál az ember saját vállalkozást, hogy önmaga ossza be az idejét, vállalva vele a rizikókat buktatókat, és a vele járó kemény munkát. Azért alkalmazok másokat is, hogy a gyerekekkel is lehessek, ne csak a boltban álljak” – mondta a bolttulajdonos, akinek két alkalmazottja van.
 
   A virágüzleteket különösen nehezen érinti az új szabályozás: a legtöbben vasárnapokon, ünnepnapokon vásárolnak náluk, ráadásul a konkrét üzletben vasárnaponként 11 és délután 3 között van a legnagyobb pörgés.
 
   „Nálunk, virágosoknál vasárnap 12 után csak a tulaj vagy családtagja dolgozhat. Sok temetőnél levő virágos is kétségbe van esve, az emberek nagy része vasárnap megy ki a temetőbe, a kertészeti árudákról nem is beszélve. Mi élőlényekkel dolgozunk, minden óra számít. Amit nem tudunk eladni vasárnap, mehet a kukába″ – mondta a helyzetről egy másik szakmabeli. „Az a sok ember, aki Mindenszentekkor ellátogat a temetőbe a szeretteihez, mit szól majd, ha a virágüzletek zárva lesznek?” – kérdezte egy harmadik virágos, aki szerint Anyák és Halottak napján is alapból meg kéne engedni, hogy kinyithassanak.
 
   A példánkban szereplő virágboltosnak különösen az fáj, hogy a gyerekeivel töltött idő rovására tud csak talpon maradni a törvény miatt: „Nem tehetem meg, hogy nem megyek be, vagy bezárok délben, ilyenkor sor szokott lenni a virágboltban. Nem elég, hogy küzdünk a multik áraival, azért is küzdeni kell, hogy talpon maradjon az ember, hogy nyitva lehessen.”
 
   Ott vagyok három kisgyerekkel, jön majd a nyár, nem tudok elutazni sehova, vagy játszani a gyerekkel, mert délben jelentkeznem kell a boltban – mondta. A gyerekei mind vele élnek ugyan, de ketten minden második hétvégét az apjukkal, a bolttulajdonos előző férjével töltenek.
 
   A két nagyobb fiamat egy hónapban két szombati napon fogom látni, őrület. Mi, mint család ebben nagyon sérülünk.
 
   Hallott egyébként arról, hogy több boltos bejelentette tulajdonosnak az alkalmazottait, de ezt ő nem vállalja be, nem érezné rendezettnek a helyzetet: „Nem biztos, hogy jó, hogy egy magánvállalkozásban idegen be van véve tulajdonosnak.”
 
  Mások is arra panaszkodtak, hogy a család rovására tudnak alkalmazkodni az új törvényhez: A családok védelmében minden vasárnap a tulajdonos dolgozik és nem a gyerekeivel tölti az idejét, viszont a hajadon, gyermektelen alkalmazottak nyugodtan piálhatnak minden szombat este, mert vasárnap aludhatnak egész nap”– nyilatkozta egy észak-magyarországi söröző tulajdonosa.
 
Forrás: Index