Két ábra arról, hogy mit okoz a nyugdíjkorhatár-emelés Magyarországon

2025-re nagyot változik a helyzet

A korhatáremelések és a nyugdíjrendszer egyéb paramétereinek szigorítása következtében egyre később vonulnak nyugdíjba a magyarok. A Magyar Nemzeti Bank friss tanulmányában szerepel az alább két látványos ábra arról, hogy mit hoz a jövő – írja a Portfolio.

Az első ábra azt mutatja, hogy a magyar férfiak a különböző életkorban milyen valószínűséggel voltak járulékfizetők 2010-ben, illetve hogy mi várható 2025-ben. Jól látható, hogy 2010-ben a a profil úgy nézett ki, hogy a 45 évesnél idősebbeknél a kor előrehaladtával látványosan esett a járulékfizetők aránya – vagyis azok aránya, akik a munkapiacon járulékköteles jövedelmet szereztek. 45 évesen még majdnem 90%-os volt a hozzájárulási ráta, 55 évesen már alig több, mint 70, 60 évtől pedig meredek zuhanásba kezdett a mutató, így 62 éves korban már alig volt valaki a munkaerőpiacon.

2025-re azonban nagyot változik a helyzet. Az elmúlt évek fokozatos szigorításainak hatására a tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy korhatár előtti nyugdíjazás valószínűsége jelentősen visszaesik, és emellett a korhatár-emelés is sok embert tart bent a munkaerőpiacon. 62 évesen például még a férfiak 70%-a dolgozni fog. A szaggatott és a folytonos vonal közötti hatalmas rés mutatja azt a különbséget, ami az idősebbek foglalkoztatási valószínűségében 15 év alatt bekövetkezik. Természetesen ez nem egy hirtelen váltás, a folyamat már most is zajlik.

A másik ábra azt mutatja, hogy a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése milyen módon javítja a nyugdíjrendszer egyensúlyát. Az alábbi ábrában a vékony, pöttyös vonalak mutatják, hogy a reform előtti szabályokkal miként alakultak volna a nyugdíjrendszer bevételei és kiadásai. A két vonal között rés a nyugdíjrendszer hiánya, vagyis amennyivel a kiadások meghaladják a bevételeket. A vastagabb szaggatott vonalak egy sokkal szűkebb rést határoznak meg, ez jelzi, hogy a korhatár emelése növeli a bevételeket és csökkenti a kiadásokat. Eszerint a 2030-as évek elején csaknem egyensúlyba kerül a nyugdíjrendszer, utána viszont a demográfiai kényszerben gyorsan romlik majd a helyzet.

Forrás: Portfolio