Kétséges a kétharmad

Hosszan tartó súlyos betegség után tegnap elhunyt Lasztovicza Jenő, a Fidesz tapolcai egyéni országgyűlési képviselője. Halála miatt időközi választást kell tartani a veszprémi 3-as körzetben. Jelenleg 131 kormánypárti képviselő van a parlamentben, a kétharmadhoz azonban most is 132, egy telt házas Országgyűlésben pedig 133 képviselőre van szükség, így a Fidesznek mindkét veszprémi időközin nyernie kell, hogy alkotmányozó többségét megőrizze.

 .

 .

 

Elhunyt Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki tavaly áprilisban Veszprém megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében szerzett parlamenti mandátumot. Mivel a képviselő nem listán jutott be a parlamentbe, a körzetében időközi országgyűlési választást kell tartani. A kormánypárti honatya halálát követően az Országgyűlésben jelenleg 131 kormánypárti képviselő van. A 199 fős Házban a kétharmadhoz 133 képviselőre van szükség, így a Fidesznek a veszprémi időközi parlamenti választást, vagy a majd később kitűzött tapolcait meg kell nyernie ahhoz, hogy az alkotmányozó többséget megőrizze. Ennek következtében még inkább felértékelődött a februári voksolás. Akkor is, ha Orbán Viktor decemberben még azt közölte, a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg.

Azzal ráadásul, hogy Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezése miatt lemondott mandátumáról, illetve Lasztovica halálával újabb mandátum “üresedett meg”, jelenleg a parlament létszáma 197-re csökkent. Magyarán ma, az összes képviselő száma 197, így a valamennyi képviselő kétharmadának szavazatát igénylő döntésekhez – mint az alaptörvény módosítása vagy az államfő-választás – 132 honatyára lenne szükség. Ha a kormánypártok nyernek februárban a veszprémi időközi választáson, akkor ismét abszolút többségük lesz, s szinte mindeggyé válik, mi történik a most “megüresedett” tapolcai egyéni választókerületben. A kormányoldalnak ráadásul egy teltházas, 199 fős parlamentben csak 133 képviselővel van meg a kétharmados többsége, így a Fidesznek mindkét Veszprém megyei időközit hoznia kellene ahhoz, hogy alkotmányozó többségét megőrizze.

Navracsics megüresedett mandátumáért már folyik a küzdelem a veszprémi 1-es körzetben, ahol hétfő óta gyűjtik az induláshoz szükséges ajánlásokat az indulni vágyók. Az LMP Gerstmár Ferenc helyi önkormányzati képviselőt indítja ebben a körzetben, aki egyetlen nap alatt összegyűjtötte a támogatásokat, akár csak Kásler Árpád, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt vezetője. A Fidesz jelöltje, Némedi Lajos helyi alpolgármester az induláshoz szükséges 500 ajánlás többszörösét adta le a választási irodának szerda délután. A civil Kész Zoltán, aki mögé beállt az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Magyar Liberális Párt és a MoMa is, ma adja le az eddig összegyűjtött ajánlásait, de tovább járja a választókerület településeit, hogy meggyőzze az embereket arról, február 22-én érdemes elmenni szavazni és a változásra voksolni, mert a Fidesz legyőzhető. A Schmuck Andor vezette szociáldemokrata párt eközben Karancsi Tibort indítja, aki a 90-es években az olajügyeket borította, majd hosszú időre eltűnt a közéletből, ahová nemrég az egyik Kossuth téri kormányellenes tüntetés szónokaként érkezett vissza. A Jobbik színeiben Varga-Damm Andrea, a devizahiteles ügyekkel foglalkozó jogászt indul. Hogy végül pontosan hányan versengenek majd a mandátumért, még nem lehet tudni, mert január 19-én 16 óráig lehet a támogatásokat gyűjteni és még szerdán is két reménybeli jelölt, a független Daróczi Alexandra, illetve a Zöldek Pártja színeiben induló Ács László jelentkezett ajánlóívekért a helyi választási bizottságnál. Egyelőre Simicska Lajos, a Fidesz eddigi gazdasági háttérembere sem jelentette be, hogy elállt volna indulási szándékától, noha egyre kevesebb ideje lenne összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

Eközben a veszprémi 3-as számú körzetben 120 napon belül kell megtartani az időközi választást. Az Ajka, Tapolca, Sümeg városokból és a Balaton-felvidék településeiből álló körzet alapvetően jobboldali, a baloldal mégis viszonylag jól szerepelt itt a tavalyi választásokon, hiszen Ajkán baloldali a polgármester, Tapolcának viszont jobbikos polgármestere lett. A törvény értelmében az időközi országgyűlési választást a helyi választási bizottság javaslatára a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, így legkésőbb május 3-án, vasárnap voksolnak a tapolcaiak.

 

 Tiszteletre méltó politikus távozott
Lasztovicza Jenő hosszú betegséget követően hunyt el. Az 1961-ben született Veszprém megyei politikus, aki korábban a megyei közgyűlés elnöke is volt, 1998-ban mérette meg magát először képviselőjelöltként, azóta pedig minden választást megnyert körzetében. Lasztovicza 1986-ban a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem növénytermesztő szakán szerzett diplomát, 1994-ben lépett be a Fideszbe. A politikust a Fidesz és az Országgyűlés saját halottjának tekinti, a képviselő halála miatt részvétüket fejezték ki a parlamenti pártok és a Miniszterelnökség is.