Kevés pénzért sokat dolgozik a magyar

A régióban is le vagyunk maradva, már Bulgáriában is jobban élni

Az átlagmagyar heti 34 órát dolgozik, ennél többet csak tőlünk keletebbre dolgoznak az emberek, derül ki az OECD adataiból. A szám azért van 40 alatt, mert figyelembe veszi azokat is, akik részmunkaidőben dolgoznak. Nagy-Briatnniában 32 óra, Németországban pedig 26 óra az átlag. Mindezt látványos térképen ábrázolta Jakub Marian – írja a Magyar Narancs.

 

Az adatok akkor lesznek igazán beszédesek, ha hozzátesszük, hogy mennyi pénzt kapunk mindezért a munkáért. Egész Európában nőnek a bérek, ám úgy tűnik ebből mi kimaradunk. A Numbeo adatai alapján az Alapblog szedte össze, hogy viszonyulnak az itthoni bérek más európai városok béreihez képest. Magyarországon Budapesten a legmagasabbak a fizetések (610 euró), ennél kevesebbet csak Bukarestben és Szófiában lehet keresni. Az átlagbérek tekintetében Zágráb, Varsó, Prága, Pozsony és Ljubljana is megelőzi a magyar fővárost.

 

 

Numbeo az egészségügyi rendszer, a bűnözés, az árszínvonal, a közlekedés és a környezetszennyezés alapján az életminőségre is kiszámol egy indexet, ebben is le van maradva Magyarország. E szerint például Minszkben, Temesváron vagy Prágában is jobb színvonalon élnek az emberek, mint nálunk.

 

 

Forrás: Magyar Narancs