Kiskapu a vasárnapi zárva tartáson

Bármelyik hipermarket kinyithatna

Simán nyitva tarthatna vasárnap az összes bevásárlóközpont, ha a jegyzők piaccá nyílvánítanák őket (ehhez külön eljárás kell, amit még eddig senki sem kezdeményezett). Arról többen beszélnek, hogy érdekes helyzetek alakulnak majd ki a piacoknál. A szabályok szerint ugyanis az a bolt, amelyik épületen belül van, kinyithat vasárnap is, de az nem, amelyik vele szemben – írja a Világgazdaság.

  Bármelyik hipermarket nyitva tarthatna vasárnap, sőt még éjjel is, ha sikerül elintéznie, hogy piacnak minősítsék a helyet, ahol árul. Ez az önkormányzati döntéshozókon múlik: a piaccá nyilvánítás eljárása ugyan akár hosszadalmas is lehet, de, ha az akarat megvan, akkor nem annyira veszélyes. A bevásárlóközpontot és a piacot ugyanis alapvetően az különbözteti meg, hogy másra kérték az engedélyt.
 
   A vasárnapi zárvatartásról szóló törvény eleve nem terjed ki a piacokra és vásárokra. Márpedig piac – a kereskedelmi törvény szerint – “olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet”. Vagyis: minden olyan épület lehetne piac, ahol legalább ketten kereskednek. Ha piac, akkor nem vonatkozik rá a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény sem, viszont ha bevásárlóközpont, akkor igen.
 
   Piac a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint ott lehet, ahol a település rendezési terve ezt lehetővé teszi – ezért a képviselőtestület döntésére is szükség lehet ahhoz, hogy a bevásárlóközpontból piac legyen. Át kell ugyanis írni a rendezési tervet. Innentől azonban már minden mehet, mint a karikacsapás, hiszen a szabályok majdnem ugyanazok, tulajdonképpen a bevásárlóközpontok esetében még szigorúbb nyilvántartásokra is szükség van. A piac működésére – ha az a feltételeknek megfelel, és megvan két szakhatóság engedélye is – a jegyző adja meg az engedélyt. A kormány ebbe bele nem szólhat. Az egyetlen akadály, hogy a piacok csak reggel öt és este nyolc között lehetnek nyitva alapesetben – de ez alól is felmentést adhat a jegyző, ha kikéri a helyi rendőrkapitányság véleményét (nekik azonban nincs egyetértési joguk az ügyben).


   A fogalommeghatározás alapján akár egy hipermarketet is nevezhetnénk piacnak, a gyakorlatban azonban nem olyan egyszerű az átminősítés – mondta a Világgazdaságnak a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Nánási Éva rámutatott: ahhoz, hogy egy település jegyzője működési engedélyt adjon ki egy piac számára, számos szakhatósági engedélyre, valamint a képviselő-testület pozitív döntésére is szükség van. Nánási Éva nem is tud arról, hogy valamelyik településre érkezett átminősítéssel kapcsolatos megkeresés, ahogyan a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő sem hallott ilyenről.
 
   Számtalan esetben azonban fejtörést okozhat majd a helyi döntéshozóknak, engedélyezzék-e a piacok mellett lévő üzleteknek, hogy csatlakozzanak az árusítóhelyekhez. A vasárnapi zárvatartásról szóló rendelkezések ugyanis most igazságtalan helyzetet teremtenek. Az a kereskedelmi egység ugyanis, amelyik egy piac vagy egy korábban piacnak nyilvánított épület területén működik – és ez lehet akár egy több száz négyzetméteres szupermarket is – a mai szabályok alapján nyitva lehet vasárnap. Az se feltétel, hogy a tulajdonos jelen legyen: a piacon nyitva lehetnek a multik is – akár éjjel-nappal, ha erre a jegyző engedélyt adott. Az a bolt viszont, amelyik az utca másik oldalán vett vagy bérel üzlethelyiséget csak akkor nyithat ki, ha csak a tulajdonos vagy a családtagjai állnak a pult mögött. (Részleges felmentést – mint megírtuk – ez alól csak a tóparti települések kereskedői kapnak: a szezonban egy tulajdonosra négy alkalmazott is juthat, így van esély valóban kinyitni a boltot).
 
   Ma Budapesten több piac is nyitva van a hét utolsó napján: a Lehel csarnok és a Fehérvári úti piac, valamint – egyedi, vagyis üzletenkénti nyitvatartási rendben – a Fény utcai piac is látogatható vasárnap délelőtt. A két utóbbi ráadásul bevásárlóközpont mellé épült: a piacokon ugyanúgy található egy élelmiszerbolt (CBA), ahogyan a velük szinte egybeépült bevásárlóközpontokban (Spar), ám amíg az egyik nyitva lehet majd vasárnap, addig a másik nem.
 
   Korábban még reménykedni lehetett abban, hogy a kormány a vasárnapi zárvatartást elrendelő törvényben rendezi a kényes helyzetet. A jogszabály tervezete azonban egyelőre nem tartalmaz utalást arra, hogy jegyzők milyen feltételek alapján adhatnának engedélyt a piacok közvetlen közelében, de nem azok területén működő üzleteknek a vasárnapi nyitvatartásra.
 
   Más kérdés, hogy mindezek alapján a piacok árushelyei hirtelen még sokkal értékesebbek lehetnek. Mint megírtuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak küldött válaszaiban – tájékoztatásként és nem jogértelmezés gyanánt – azt közölte: mindazok végezhetnek kiszállítási tevékenységet a zárvatartási időszakban (vasárnap és éjjel), akik egyébként nyitva lehetnének. Szerintük ezért lehet vasárnap újságot kivinni – de ez alapján a piacon területet bérlő online boltok is végezhetnek majd kiszállítást vasárnap.
 
Egyeztetnek a bérpótlékról
 
   Csak jövő héten tárgyalja a parlament a vasárnap is dolgozó kereskedelmi dolgozók száz százalékos bérpótlékáról szóló törvényjavaslat. Szatmáry Kristóf, a kereskedelemért felelős miniszteri biztos a javaslat egyik előterjesztője azért kezdeményezte a halasztást, mert az érintettek köréről még egyeztet a szaktárca. Szatmáry Kristóf kiemelte: a bérpótlékot a szakszervezetek kezdeményezték, azzal együtt, hogy havonta csak két vasárnap legyenek munkára kötelezhetők a dolgozók.
 
Forrás: Világgazdaság