Kivárnak a plázák

A bevásárlóközpontok zöme nyitva marad a hét utolsó napján

Fél év próbaidő után döntik el a bevásárlóközpontok, megéri-e vasárnap kinyitniuk, ha üzleteik zöme kénytelen zárva tartani. Bár néhány hét múlva életbe lép a korlátozás, még mindig hiányzik a törvény végrehajtási rendelete, ezért továbbra sem tudni biztosan, ki tarthat majd nyitva, és ki nem – írja a Népszabadság.

     A bevásárlóközpontok zöme azután is nyitva marad a hét utolsó napján, hogy március közepén életbe lép a vasárnapi zárva tartásról szóló, a KDNP javaslatára elfogadott törvény – tudtuk meg a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségénél.
 
  A jogszabály alapján maguk a plázák nyitva lehetnek, illetve a mozik, valamint a vendéglátó- és szolgáltatóegységek (például fodrászat) is működhetnek,  ám a boltok zöme valószínűleg zárva marad, ezért kérdéses, így is megéri-e kinyitni a bevásárlóközpontot.
 
   A szövetség tagságában mára eldőlt, hogy a mozit is üzemeltető plázák biztosan kinyitnak vasárnap, míg arról még egyeztetnek bérlőikkel a bevásárlóközpontok, hogy a törvény alapján mentességet élvező üzleteik közül melyek működnek majd.
 
   Erre a 200 négyzetméternél kisebb boltok esetében van lehetőség, de ezeknél is csak akkor, ha a – legalább húsz százalékban – tulajdonos áll be a pult mögé vasárnap.
 
  A szervezet szerint március után öt-hat hónapos próbaüzemre rendezkednek be, és majd csak ezt követően hoznak végleges döntést a nyitvatartási rendről.
 
  Az üzlettulajdonosok bizonytalanságát az is növeli, hogy nem tudni, a kormány puhít a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó előírásokon, vagy marad a törvényi szigor.
 
   Amint arról beszámoltunk: a jogszabályhoz készült kormányrendelet-tervezet számos ponton enyhítene a szabályokon, így például engtelepülések edélyezné a nyitva tartást főszezonban a kiemelt turisztikai területek – Balaton-, Tisza- és Velencei-tó-parti – üzletei, valamint a kertészetek és a tüzéptelepek számára.
 
  Ám a kormány végül úgy döntött, hogy nem lazít az előírásokon – legalábbis szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy olyan rendelt készül, amely nem ad lehetőséget „a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére”.
 
   A megfogalmazás annyiban talányos, hogy a korábban kiszivárgott rendelettervezetben van egy olyan pont is, amely belefér a decemberben elfogadott törvény kereteibe. Mint megírtuk, a rendelettervezet felmentést adott volna a személyi kikötőkben üzemelő boltoknak.
 
   Ezt Glattfelder Béla államtitkár azzal magyarázta az RTL Klub kérdésére, hogy a repterek, közforgalmú busz- és vasútállomások üzletei is nyitva tarthatnak vasárnap, a jogszabályban azonban tavaly megfeledkeztek a kikötőkről.
 
  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) támogathatónak tartaná a kiszivárgott rendelet-tervezettben szereplő további engedményeket – mondta lapunknak Vámos György főtitkár. Szerinte az abban felsorolt kivételek legalább a kisebb vállalkozásoknak segítséget jelentettek volna. (A rendelet jellemzően a családi tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak adott volna felmentést vasárnapra.)
 
   E nélkül viszont könnyen lehet, hogy a kormány a nagy láncok malmára hajtja a vizet. A vevőknek ugyanis így pénteken vagy szombaton kell úgy vásárolniuk, hogy az vasárnapra is elég legyen, emiatt viszont valószínűleg elsősorban a nagyobb üzleteket részesítik előnyben – jósolta Vámos György.
 
Forrás: Népszabadság