Költségvetés – Fidesz: jövőre a nyugdíjasok is léphetnek egyet előre

Budapest, 2016. április 28., csütörtök (MTI) – A Fidesz megítélése szerint az élelmiszerek áfa-csökkenésének és a nyugdíjemelésnek köszönhetően jövőre a nyugdíjasok is léphetnek egyet előre.  

    Erről Révész Máriusz, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt  csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Azt mondta: folytatják azt az utat, amelyen 2010 óta járnak, s amióta a nyugdíjasok helyzete jelentősen, a törvényben rögzített mértéket meghaladó módon javult.


    A jogszabályok alapján minden évben a költségvetésnek legalább az infláció mértékének megfelelő növelést kell tartalmaznia a nyugdíjaknál.
    Révész Máriusz kiemelte: az elmúlt évek adatai szerint a törvény által előírt minimumot meghaladó módon emelkedtek a nyugdíjak Magyarországon.


    Idézte a portfolio.hu elemzését is, miszerint az elmúlt hat évben 9,6 százalékkal nőttek a törvényi előírásokhoz képest pluszban nyugdíjak. Az elmúlt évek nyugdíjemeléseivel a kormány lényegében visszaadta a szocialisták által korábban elvett 13. havi nyugdíj összegét – közölte.


    A fideszes képviselő hozzátette: a nyugdíjasok helyzete nemcsak a nyugdíjak emelésének köszönhetően fog változni, hanem érinti őket az áfa-csökkenést is, amely az alapvető élelmiszerekre vonatkozik. Megjegyezte: a nyugdíjas fogyasztói kosárban az alapvető élelmiszerek nagyobb súllyal szerepelnek, mint az általánosban. Nagyságrendileg 10 ezer forintos megtakarítást tehát biztosan jelent az áfa-csökkentés a nyugdíjasoknál is – közölte.


    Hozzátette: a baloldal felháborodása meglehetősen álságos, ők elvették a 13.havi nyugdíjat, a mostani kormány pedig visszaadta. Megjegyezte: a nyugdíjak alakulását két dolog befolyásolja, az infláció és az emelés különbsége. Magyarországon rendkívül lecsökkent az infláció, jelen pillanatban deflációt mérnek, így ez a különbség nagyobb, mint az elmúlt években. Ennek köszönhető a törvény által előírton felüli plusz 273 milliárd forint, azaz 9,6 százalékos plusz az elmúlt években – rögzítette a kormánypárti politikus.

bog \ bdó