Kordás László: fontos, hogy legalább vita induljon az alapjövedelemről

 E két dolog nélkül a magyar gazdaság növekedésének annyi

Az idei évre és 2018-ra is 4 százalékos gazdasági növekedést jósol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Orbán Viktor pedig 2020-ra az 5 százalékos növekedést tűzte ki célul. A realitásokról Madár Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét, Gréczy Zsolt DK-szóvivőt, Kordás Lászlót, a Szakszervezeti Szövetség elnökét és Pápa Leventét, az Együtt gazdaságpolitikusát kérdeztük az ATV A nap híre című műsorában.

Madár István szerint örülhetünk, ha 2020-ban tartani tudjuk a 3 százalékos növekedést. A jelenlegi növekedési adatokat ugyanis csak egyedi tényezőknek köszönhetjük, mint például az uniós támogatások, vagy a nagy autógyárak beruházásai, de hiányoznak azok a strukturális tényezők, amik a tartós növekedést biztosítanák. Márpedig ezek hiányában pár év múlva felmerül majd a kérdés, hogy vajon uniós források és nagy járműipari beruházások nélkül is tud-e olyan sikeres lenni a gazdaság, hogy legalább ezt a 3%-os növekedést tartani tudjuk.

A most tapasztalt növekedést tehát nem a magyar gazdaság kitűnő versenyképessége támasztja alá, hiszen az oktatás rendkívül rossz állapotban van, a humántőkébe való beruházás mennyiségben és minőségében is gyenge, az utóbbi idők szabályozásai az üzleti szférát igencsak elbizonytalanították, a munkaerőhiány miatt pedig a foglalkoztatottság bővülése sem fogja pörgetni a magyar gazdaságot – vélekedett a közgazdász.

Kalács és korbács

A DK szóvivője szerint egy következő, demokratikus kormány feladata lesz majd rendbe tenni a magyar gazdaságot. Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktornak nincs miért büszkélkednie, hiszen egész Közép-Európában a magyar gazdaság fejlődik a legkevésbé. Az oktatás romokban van, a megkérdezett középiskolások fele el akarja hagyni az országot, A 3000 milliárdos nyugdíjvagyont elköltötték, a magyar gazdaság teljesítőképessége pedig 3-4 nagy autógyártó cégen múlik – fogalmazott Gréczy.

A szóvivő szerint nem lehet úgy gazdaságot rendbe tenni, hogy egyszerre tömi pénzzel a multinacionális cégeket, máskor pedig hadat üzen nekik, nem lehet úgy számítani európai uniós forrásokra, hogy azt közben ellopják és emiatt Magyarországot folyamatosan támadások érik az Európai Unió részéről.

Kudarckozmetikázás

A Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint bár valamelyest valóban javultak a foglalkoztatottsági adatok, azokat leginkább mégis a kivándorlás, illetve a közfoglalkoztatottsági adatok javítják. Kordás László szerint nyilvánvaló, hogy a közmunkaprogramok nem tudják betölteni azt a célt, amiért létrejöttek, vagyis hogy a tartós munkanélküliségből a munkaerőpiacra vezesse vissza az embereket.

Ennek oka pedig a képzettség hiánya, vagy, hogy egyszerűen nincs munka, mint például jellemzően a keleti országrészben. Kordás László az alapjövedelemmel kapcsolatban azt mondta, a kérdés most azért is lehet aktuális, mert egyre több munkát gépek vesznek át, ezért fontos, hogy legalább vita induljon a kérdésben.

A kenőpénz nem elég

Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa szerint a termelékenység és a versenyképesség lenne a legfontosabb, amiben azért vagyunk mérföldekkel lemaradva, mert az állam nem látja el azt a gazdasági és jogi biztonságot nyújtó feladatát, amit el kellene látnia. Hiába a kenőpénz, ha egy vállalat a jogi kiszámíthatatlanság miatt nem kap garanciát a vállalkozása sikerességére és inkább nem hozza a cégét Magyarországra – mondta.

Forrás: ATV