Kórházi adósságrendezés: százmillió forint megmaradt

Miközben az egészségügyi intézmények hónapról-hónapra eladósodottabbak, nyolc kórház összesen több mint 94 millió forintot utalt vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak abból a csaknem 12 milliárdból, amit tartozásaik mérséklésre kaptak augusztus végén a kórházak.

 .

 .

Az egészségpénztár nem árulta el, mely intézményeknek és miért nem sikerült felhasználniuk teljes egészében a nekik szánt apanázst. Ezt, mondták, majd csak a minden intézményre kiterjedő utólagos KEHI-ellenőrzést követően közlik.

A kórházak még július végén kaptak 11,8 milliárd forintot tartozásaik rendezésére. Az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából engedélyezett gyorssegély nagyon rövid idő alatt, augusztus végéig fel kellett használniuk.

A kórházanként pontosan meghatározott összeget elsősorban a május 31-én lejárt köztartozásaik, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlák rendezésére, valamint a vállalkozásban, szabadfoglalkozás keretében egészségügyi tevékenységet végzők felé fennálló tartozásaik kiegyenlítésére használhatták fel. Az ezek után még esetlegesen fennmaradó összegből javíthatták a szolgáltatásaikat, elsősorban a várólisták csökkentése érdekében, de felújításra, beruházásra például nem használhatták fel a pénzt.

Május végén az egészségügyi intézmények már több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Az óta ez az összeg folyamatosan, havonta átlagosan 4 milliárd forinttal nőtt. Számos intézménynél így a működési támogatásnak nevezett adósságmérséklési támogatás után sem mérséklődött, inkább tovább súlyosbodott az eladósodottság, és még jelen pillanatban is vannak olyan kórházak, klinikák, amelyek tartozása több milliárd forintra rúg. Az átlagos fizetési határidő pedig még mindig 180–200 nap, háromszorosa a törvényi határidőnek.