Kötelező-e nyugdíjba menni, mennyit dolgozhat a nyugdíjas?

Munka törvénykönyve

Ha a munkavállaló eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, köteles-e elmenni nyugdíjba vagy dolgozhat tovább? A nyugdíjas munkavállaló maximum mennyit dolgozhat egy hónapban? Az Adózóna olvasójának kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

   A Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetében – munkaviszonyban állók – a vonatkozó jogszabály nem tartalmaz olyan megszüntetési okot, mely a munkavállaló öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől teszi függővé a munkaviszony megszüntetését – hívta fel a figyelmet Winkler Róbert.

   Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a kományzati szolgálati viszonyban, valamint a közszolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó 2011. évi CXCIX. törvény vonatkozó rendelkezései meghatározzák, hogy a kormányzati szolgálati jogviszony, valamint a közszolgálati jogviszony megszűnik, ha az adott személy a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt – 20 év – megszerezte, kivéve, ha a tisztviselő kérelmére és hivatali érdek alapján a munkáltató a jogviszonyt fenntartja.

  Tehát amennyiben valaki a nyugdíjkorhatára betöltésekor munkaviszonyban áll, úgy abban az esetben nem kötelező a munkaviszonya megszüntetése, ugyanakkor amennyiben az adott személy kormánytisztviselő, vagy köztisztviselő, úgy abban az esetben a fennálló közszolgálati jogviszonya a nyugdíjkorhatára betöltésekor automatikusan megszűnik, kivéve, ha kérelmére és a hivatali érdek indokolja, a munkáltatója fenntartja azt.

   Szakértőnk megjegyezte, hogy saját jogú nyugellátás megállapítására kizárólag az adott személy kérelmére kerülhet sor, nyugellátás hivatalból történő megállapításra nincs lehetőség.

   Tájékoztatta továbbá a kérdezőt arról, hogy a nyugdíjas munkavállaló hasonló munkaidőben foglalkoztatható, mint az aktív, nem nyugdíjas munkavállaló.
 
Forrás: adozona.hu