Kötelező lesz a forintosítás

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Kérdésre elmondta azt is, hogy a devizahiteleket kiváltó forinthitelek kamatáról még nem született megállapodás. Hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket, és emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét.

 .

 .

Hozzáfűzte, hogy a jelenleg hatályos törvények alapján “csak különleges feltételekkel” lesz lehetőség arra, hogy a hitelfelvevő devizahitelben maradjon. Arra a kérdésre, hogy a tervezett fair bank-szabályozás vonatkozik-e majd a forintosítást nem vállaló ügyfelekre, Kovács Zoltán elmondta: a védelem azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják.

Kérdésre válaszolva elmondta: az “esetleges pénzügyi manipulációk” elkerülése és az árfolyamkockázatok miatt döntöttek most a forintosításról,  az érintettek bevonásával lezajlott tárgyalások után. 350 ezer devizahiteles van, minden hitelszerződés egyedi eset; a 2007 előtt felvett hitelek esetén az ügyfelek – a futamidő és egyéb technikai okok miatt – “egy picivel jobban járnak”, míg a későbbiek esetében a forinthitelesek járnak kicsivel jobban. Összességében azonban sikerült azt a kettős célkitűzést megvalósítani, hogy végleges megoldás született a devizahitelek kivezetésére, valamint a forinthitelesek sem járnak rosszabbul, mint a devizahitelesek – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A jegybank elfogadta a bankok ajánlatát

A Magyar Nemzeti Bank tenderén a devizahitelek forintosításához a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be, az MNB az összes igényt elfogadta 

A kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, melyből 1,63 milliárd euró volt a rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélkül ügyletre beadott ajánlatok összege.

A jegybanki tender révén lehetővé vált a fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitelek kivezetése.

Megjegyzik: az MNB az esetlegesen fennmaradt banki devizaigények kielégítésére 2014. november 11-én, kedden 10 órakor újabb tendert tart, amin a bankok a hétfői tender után rendelkezésükre álló limitek erejéig vehetnek részt. Ezt követően a jegybank csak egyedi banki igény esetén tart újabb tendert.

Megírtuk, az MNB felkészült a fogyasztói devizahitelek forintosítására, így az egy lépésben, gyorsan és rendezett módon mehet végbe. A múlt héten a jegybank minden nagyobb partnerbankkal szerződést kötött, a Bankszövetséggel pedig külön megállapodást is aláírt arról, hogy a bankok a forintosításból származó devizalikviditást nem a piacon, hanem az MNB tenderein szerzik be.

Mint korábban már kiderült az MNB maximum kilencmilliárd eurót bocsát a bankrendszer rendelkezésre a fogyasztói devizahitelek forintosításához. 

DK: Nesze semmi, fogd meg jól 

A Demokratikus Koalíció szerint ha a kormány hiteles gazdaságpolitikát folytatott volna és erős marad a forint, akkor sem a devizahitelesek megmentésére, sem a hitelek forintosítására nem lett volna szükség – mondta hétfőn sajtótájékoztatón Varju László, a DK elnökségi tagja.

Szerinte a kormány érdemben nem segít a devizahiteleseken, a hitelek forintosításával csak a saját maga által előidézett nehéz helyzeten próbál javítani. Az eddig megismert részletekről Varju László azt mondta, “nesze semmi, fogd meg jól”: a kabinet megvárta az önkormányzati választások utáni időszakot, majd az “emberek szemébe vágta”, hogy napi árfolyamon forintosítják a hiteleket.

MSZP: A kormány azokkal szúr ki, akiknek nincs pénze

A szocialista párt szerint a kormány nem háríthatja át “dilettáns” gazdaságpolitikájának következményeit az emberekre.

Gőgös Zoltán azt mondta, a devizahitelesek problémáinak hetven százalékát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri gazdaságfilozófiája okozta, amely a forint gyengülésével járt együtt. A probléma harminc százalékát a bankok okozták a “helyenként tisztességtelen” szerződésmódosításokkal – tette hozzá.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke közölte, a kormány az előtörlesztéssel azoknak segített, akiknek volt pénzük, a devizahitelek forintosításával azokkal szúr ki, akiknek nincs pénze.

Emlékeztetett arra, hogy az előtörlesztésre 180 forintos svájcifrank-árfolyamon volt lehetőség, a devizahitelek forintosítására pedig 255-256 forintos árfolyamon lesz lehetőség. Értékelése szerint ha valaki a forintosítást választja, rosszabbul jár, mintha jelenlegi formájában meghagyná a hitelszerződését.

Burány Sándor szerint a kormány becsapott több százezer devizahitel-problémával küzdő magyar családot.

LMP: megkésett és igazságtalan a forintosítás

Schmuck Erzsébet  a lépést igazságtalannak is tartja, mivel a kormány már korábban mentesítette az árfolyamkockázattól azokat a jobb módú embereket, akik tudtak végtörleszteni. Azonban akiknek most forintosítják a hitelüket, még évekig törlesztettek az eredeti kondíciók szerint, és jelenleg is csak az aktuális árfolyamon tudják átváltani a kölcsönt – hívta fel a figyelmet. 

Az LMP súlyos problémának tartja, hogy továbbra sem tudható: a forintosítással kapcsolatos azonnali és az esetleges forintgyengülésből következő potenciális veszteségek milyen mértékben terhelik majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegét. Amennyiben ugyanis az MNB veszteségessé válik, a jegybank “felesleges luxuskiadásainak költségeit a magyar adófizetőnek kell átvállalniuk” – közölte.