KÖTELEZŐ MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁST JAVASOLNAK A MUNKÁSTANÁCSOK

 

 

 

A munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan egy kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke pénteken Budapesten, a szövetség ünnepi rendezvényén a Városligetben.

Elmondta, hogy az ügyben levelet írtak a nemzetgazdasági miniszternek, kérve, vegye fontolóra a javaslatot. Felidézte: ugyanebben a témában már korábban is nyújtottak be javaslatot a kormánynak, azt azzal utasították el, hogy nem kívánnak újabb terheket rakni a gazdaság szereplőire. Azonban súlyos másik érdek áll szemben ezzel az érdekkel, a munkavállalók egészsége, élete – hangsúlyozta Palkovics Imre.

Bubenkó Csaba, a MOSZ tagszervezete, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke elmondta: jelentős eredmény, hogy jogerősen 230 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a KDFSZ jogi segítségével egy üzemi balesetben súlyosan megsérült munkavállalónak tavaly decemberben. A baleset olyan vállalatnál történt, amely csődbe ment és felszámolás alatt van – mondta. Felhívta a figyelmet: a törvény szerint ilyen esetben az államnak kell helyt állnia a munkáltató helyett.

A javasolt kötelező munkáltatói felelősségbiztosítás üzleti alapon működne, a munkáltató fizetné a biztosítást, és ha bekövetkezik egy baleset, akkor a biztosító tudja fizetni a kártérítést – fejtette ki a KDFSZ elnöke.

Forrás: MTI