Kovács: a mukahelyteremtés maradt az egyik fő cél

Továbbra is a munkahelyteremtés a kormány egyik fő célja, mert így lehet felszámolni a szegénységet – erről is beszélt pénteken a kormányszóvivő. A munkahelyvédelmi akcióterv elmúlt két évét értékelték: eddig 800 ezer ember foglalkoztatását segítették a cégeknek járó kedvezményekkel.

 .

 .

 
Tavaly egyik napról a másikra megszűnt a Híradónak nyilatkozó Kovács Sámuelné munkája. 57 évesen kellett új állást keresnie, végül egy elektronikai alkatrészeket gyártó cégnél tudott elhelyezkedni a Nógrád megyei Szügyön. „Nagyon örülök neki, hogy felvettek, mert 55 felett nagyon nehéz munkát találni, megfelelő azért is, mert a faluban van, a munkába járás emiatt sokkal egyszerűbb és sokkal könnyebb” – nyilatkozta Kovács Sámuelné.

A cégnél többen Gyed vagy tartós munkanélküliség után kaptak munkát. A vezető azt mondja nemcsak a járulékkedvezmény miatt éri meg nekik ezeket az embereket foglalkoztatni. „Előszeretettel alkalmazzuk őket, hiszen az évek alatt felgyülemlett munkatapasztalatuk, a munkához való hozzáállásuk mindenképpen előnyt jelent számunkra” – közölte Hrubiák János, az elektronikai kft. gazdasági vezetője.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

222 milliárd forint – ennyi pénzt hagyott az állam két év alatt azoknál a munkaadóknál, amelyek fiataloknak, kisgyermekes anyáknak, régóta állást keresőknek vagy nyugdíj előtt állóknak adnak munkát.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta: a kedvezményt teljes egészében a versenyszférának biztosították. „Ezeknek a csoportoknak segítenünk kell, segítenünk kell úgy, hogy munkát kínálunk számukra és segítenünk kell egyébként a munkaadók oldaláról is és ezen sérülékeny, mi úgy nevezzük, hogy sérülékeny társadalmi csoportok esetén a munkaadókat támogatjuk abban, hogy foglalkoztatás olcsóbb legyen” – mondta Novák Katalin, államtitkár.

A kormányszóvivő a foglalkoztatottsági adatokat ismertetve elmondta, amíg 2010-2011-ben 11,3 százalékos volt a munkanélküliség, addig most 7 százalékra csökkent. „Látnunk kell, hogy 400, sőt 450 ezerrel többen dolgoznak, élnek meg munkából ma Magyarországon, mint négy évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy 1992-ben volt utoljára ilyen magas a foglalkoztatottság” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kormány januártól a kisgyermekes anyákat részmunkaidőben foglalkoztató cégeknek további kedvezményeket adott: ők mostantól ugyanazt a támogatást kapják meg, mintha teljes munkaidőben foglalkoztatnák az anyákat.

Forrás: M1 Híradó