Közmunka védett korban is

Ha valaki ötven felett elveszíti az állását, kevés esélye van ismét elhelyezkedni

Márciustól – a jövő héttől – átalakul az eddigi segélyezési rendszer, az állam már csak nagyon keveseknek ad bármiféle támogatást, a szociális törvény csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza – írja a sonline.hu.

   Rendszeres szociális segélyt eddig is csak azok kaptak, akiket nem hívtak be közmunkára, illetve nem kaptak foglalkoztatást helyettesítő támogatást, ami azoknak járt, akik alkalmasak voltak ugyan közmunkára, de nem tudták számukra biztosítani. Mostantól azoknak az állástalanoknak, akiknek maximum öt évük volt a nyugdíjig, s eddig segélyt kaptak, közfoglalkoztatás jut. Egy számítás szerint a szociális rendszer  átalakítása csaknem az eddigi jogosultak kétharmadát érinti negatívan, s közel húszezren vannak, akik védett korúként kerülnek a közmunkaprogramba. – Eddig is a nyugdíj előtt állók, tágabb értelemben az ötven év felettiek számítottak a legkiszolgáltatottabbnak a munkaerőpiacon – mondta Stikel János, a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke –, a munkáltatók elenyésző kivételtől eltekintve nem szívesen alkalmazták őket.
Ha valaki ötven felett elveszítette az állását, kevés esélye volt ismét elhelyezkedni. Főként Somogyban, ahol az országos átlagnál amúgy is rosszabb a munkaügyi helyzet.

   – Mostantól az érintettek kénytelen-kelletlen mehetnek közmunkára – folytatta –, kérdés, tudnak-e számukra megfelelő feladatokat adni?
Szakemberek szerint a közfoglalkoztatás eddig sem tudott mindenütt értelmes-hasznos elfoglaltságot adni, főként nem a kis- és közepes településeken, melyek a nagyobb városoknál jobban megszenvedik a szociális rendszer átalakítását, hiszen szűkösebb büdzséből kellene nyújtani az eddigi támogatásokat.

  – Idehaza az ötven év felettiek fizikai-egészségi állapota a kor előrehaladtával radikálisan romlik – jegyezte meg –, nemcsak az a kérdés, tudnak-e nekik közmunkát adni, hanem alkalmasak lesznek-e rá? Nem mindenki tud közülük árkot ásni, vagy egész nap fűkaszálni. És mi lesz azokkal, akiket kirendelnek egy munkára, de nem tudják teljesíteni? Nem véletlen, hogy a korosztály érintett része tényleg számolja a nyugdíjig visszalévő időt: mentsvárnak számít nekik, mert lehet, hogy kevesebb pénz, mint amit korábban reméltek, de állandóságot, s így biztonságot jelent.

Lakásfenntartás: a támogatás nélkül árverezés jöhet
 
   Március 1-től az önkormányzatok nem számíthatnak az állami költségvetéstől lakásfenntartási támogatásra. A településeknek – a legszegényebbek kivételével –, ha akarják fizetni, maguknak kell kigazdálkodniuk. A legtöbb önkormányzatnak erre nem lesz pénze, s ezeken a helyeken megszűnik az éppen a legszegényebbeknek járó támogatás, mely több tízezer somogyinak jelentett – ha csak öt-tízezer forintos – segítséget. Szakemberek szerint ez tovább növeli a családok nehézségeit, s még többen lesznek, akik elveszítik az otthonukat.

    – Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy az így kieső néhány ezer forint miatt nem tudják tovább fizetni a lakáshitelüket – magyaráztaLénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője –, bár az is előfordulhat, hogy egyeseknek éppen ez az összeg hiányzik majd a törlesztőrészletből, főként, ha a devizahitelek forintosítása után a törlesztés akár csak néhány ezer forinttal is nő. Sokkal komolyabb gondot okoz, hogy ez a pénz a közműszolgáltatók számláinak befizetésekor fog hiányozni, s a tartozások miatt, melyek értéke töredéke lesz az ingatlanhitelnek, a cégek megindítják a behajtást, és az árverezési eljárást. A lakásfenntartási támogatás megszűnése több áttételen keresztül vezethet az otthon elveszítéséhez.

Forrás: sonline.hu