Közmunkára fognák a segélyezetteket

2018-ra eltörölnék a a munkanélküli segélyt

Közmunkára fognák a segélyezetteket a kormánypártok. A Fidesz–KDNP 2018-ra eltörölné a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, azaz a munkanélküli segélyt. Az egyik önkormányzati szövetség szerint négy év kevés a kormányzati elképzelés megvalósítására, mert nem mindenki alkalmas közmunkára a segélyezettek közül – olvasható a mno.hu oldalán.

  A miniszterelnök már az önkormányzati választások megnyerése után megpedzette a segélyezés eltörlését a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőinek és polgármestereinek. „Legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérjük, hogy mindenkinek lehessen munkája.” A részletek ismertetése a Fidesz frakcióvezetőjére maradt. „A magunk részéről a segély helyett a munka elvét fontosabbnak tartjuk” – mondta. Rogán Antal a héten jelentette be, hogy az állam az új kormányzati ciklusban fokozatosan közmunkára költi azt a pénzt, amit eddig segélyre fizetett ki. „Négy év alatt lépésről lépésre minden évben negyedével csökkenne a foglalkoztatást helyettesítő támogatások mértéke, és ugyanennyivel szeretnénk növelni a közmunkaprogramokban résztvevők számát is.”
 
   A foglalkoztatást helyettesítő támogatás most havi 22. 800 forint. Ha negyedével csökken, akkor jövőre már csak 17 100 forint lesz, 2018-ra pedig megszűnne. A közmunkára szánt összeget viszont látványosan megemelte a kormány a 2015-ös költségvetés tervezetében. Az idei 183-ról 270 milliárd forintra.
 
  „Mi lesz azokkal az emberekkel, akik közmunkát sem tudnak végezni, mert olyan állapotban vannak, és más ellátást sem kapnak? Erről nem szól a költségvetés” – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A Jobbik társadalmi vitát javasol, míg az MSZP radikális lépést. A volt szociális államtitkár nem a segélyezést törölné el, hanem a közmunka jelenlegi formáját. „Hát ezek az emberek semmilyen értékteremtő munkát nem végeznek. Ugyanazt a szemetet szedik hétről hétre. Egyik nap összeszedik, másik nap kiöntik, utána megint összeszedik, megint kiöntik. Hát ezek vizet gereblyéznek” – nyilatkozta Korózs Lajos, MSZP-s országgyűlési képviselő.

   A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint több a segélyezett, mint a közmunkalehetőség, és ez várhatóan így is marad. „Vannak, akik nem tudnak részt venni benne, részben azért, mert betegek vagy a leszázalékolási arányuk olyan, ami miatt ide nem vehetők fel. Egyébként pedig a versenyszférában nem kapnak munkát, tehát annak a feltételezése, hogy 4 éven keresztül teljesen kivezethető a teljes segély- és támogatási rendszer, annak az esélye minimális” – szögezte le Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

   Jelenleg 200 ezer közmunkás van, számuk 2015-ben 54 ezerrel emelkedhet, ami a foglalkoztatási statisztikát több mint 1 százalékponttal javítaná.
 
Forrás: Magyar Nemzet