Közszolgáltatás lett a kéményseprés

Az ellenőrzést, a tisztítást csaknem kétezer településen a katasztrófavédelem szakemberei végzik el

A katasztrófavédelem július elsején vette át a lakossági kéményseprést, így a háztartások kéményeinek csaknem negyven százalékát már a szervezet kéményseprői ellenőrzik – írja a Magyar Hírlap.

Júliustól ingyenessé vált a lakossági kéményseprés. Nemcsak ott, ahol a feladatot a katasztrófavédelem végzi, mindenhol az országban. A megyei jogú városok maguk dönthettek, a térítésmentes közszolgáltatást kéményseprő szolgáltatókkal végeztetik, vagy azt a katasztrófavédelemre bízzák. Azokon a területeken, ahol a feladatot a megyei jogú városok nem vállalták tovább, ott a katasztrófavédelem mint szolgáltató jelenik meg az év második felében. Jelenleg tizenöt megye 1835 településén már ők végzik a lakossági kémények ellenőrzését és tisztítását.

A kéményseprőipari tevékenységhez szükséges eszközök beszerzése időigényes, de a még folyamatban lévő beszerzések a lakossági sormunkák ellátását nem akadályozzák. Így például a már megrendelt, de eddig le nem szállított autókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a gépjárműparkjából biztosítja. Augusztus második felében negyvenöt jármű érkezik meg a százhúszból.

Az egyéni védőeszközök, a munkaruha, a pormaszk, a bakancs vagy éppen a kesztyű rendelkezésre állnak, ezeket heti rendszerességgel pótolja a katasztrófavédelem, ha elhasználódnának. Munkahelyi mobiltelefont is kaptak a kéményseprők. Az olyan speciális szakmai eszközök, mint például a jellegzetes golyós kötél nem teljes számban ugyan, de a soron következő munkák folyamatos végzéséhez elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre.

A kémények ellenőrzése gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, egyéb tüzelő- és fűtőberendezések esetében évente történik. A kémény ellenőrzése magában foglalja annak tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések hatásainak vizsgálatát, az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, és ahol van, ott a szén-monoxid-érzékelő ellenőrzését is. Mivel a lakossági sormunkák ingyenessé váltak, a kéményseprőnek nem szabad pénzt adni. A külön megrendelt munkát is csekken vagy átutalás útján kell rendezni. Ha valahol pénzt kér a kéményseprő az elvégzett munkáért, azt haladéktalanul jelezni kell a katasztrófavédelem ügyfélszolgálatán. A lakosság a Kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon tájékozódhat minden részletkérdésben.

A közelmúltban Jász-Nagykun-Szolnok megyében a katasztrófavédelem egyik kéményseprője ötszáz forintot fogadott el az elvégzett ingyenes sormunka alkalmával. A katasztrófavédelem a munkavállalótól megvált. Mint lapunk megtudta, az OKF a szakmai és lakossági érdekvédelmi szervezetek panaszait és észrevételeket kivizsgálja.

Forrás: Magyar Hírlap