KSZSZ: a köztisztviselők egyre dühösebbek

„A köztisztviselők egyre dühösebbek”. A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének (KSZSZ) elnöke irigyli az osztrákokat – olvasható a hir24.hu oldalán. „A köztisztviselők egyre dühösebbek. Az állami szolgálatban állók bértárgyalása körüli erőpróba immáron a sztrájk irányába mutat. Még az infláció mértékében sem sikerült megegyezni, amelyhez a fizetéseket igazítani kell. A köztisztviselői szakszervezet úgy döntött, hogy nagy demonstrációt szervez tiltakozásul az ellen, hogy a kormány elutasította a közszolgálati munkavállalók béremelési követeléseit. Amennyiben az ország meg akarja őrizni közszolgáltatásainak magas színvonalát, biztosítania kell, hogy rendelkezésre álljon a minőséget garantáló személyzet.” – írta Agg Géza, a KSZSZ elnöke. A kormány idei béremelési ajánlata 1,7 %. A szakszervezet ennél 0,6 százalékkal többet szeretne, mivel tavaly 2,3 százalék volt az infláció. Az osztrák kormány szerint az EU tagállamaiban az elmúlt években mérsékeltebben nőttek a közszolgálati bérek, amelyeket Ausztria folyamatosan fejlesztett. A kormány mindenesetre szeretne megállapodásra jutni.

Lajtán innen és túl

A KSZSZ elnöke külön figyelmeztet, hogy mindez a Lajta másik oldalán történik. A szakszervezet nagyon örülne annak, ha ez a bérharc nem Ausztriáról, hanem Magyarországról szólna, hiszen a hazai közszolgálatban 2008 óta sokaknál 20 százalékot meghaladó bruttó bércsökkenés következett be, amit a 25 százalékot meghaladó infláció tovább rontott.

Agg Géza felteszi a kérdést, hogy ha „Ausztriában a 0,6 százalékos reálkereset-csökkenés miatt 40 ezer köztisztviselő vonult az utcára, akkor Magyarországon (a szakszervezetek által követelt) 20 százalékos béremeléshez hány fő kellene? Meg is válaszolja: 1 millió 333 ezer 333. „Ennek a létszámnak a biztosításához minden harmadik magyar munkavállaló aktív szolidaritására lenne szükség! Az elvi, erkölcsi együttérzést még talán vállalják is az egyéb munkavállalók, de aktív kiállásra a jelenlegi magyar körülmények miatt nem lehet számítani” – ismeri el a szakszervezeti elnök.

Vissza Bécsbe!

Bécsben, a Kancellária Hivatal előtti demonstráción a GÖD (Köztisztviselői Szakszervezet) elnöke, Fritz Neugebauer úr azzal fejezte be beszédét, hogy „Akire ez a demonstráció nincs hatással, annak nincs szíve!”. A következő hetekben a Magyarországon szervezendő demonstrációk szónokai mivel fejezhetik be felszólalásaikat? Mit küldjenek virgács helyett a kormány ablakába? A szakszervezeti elnök várja a tagság kreatív javaslatait!

„Nyílik az olló, meg a bicska”

A szakszervezet elnöke már januárban jelezte, mekkora öröm volt számukra a KSH jelentése arról, hogy a nettó átlagkereset 5,2 %-kal nőtt egy év alatt. Ugyanakkor jelezte, az nagyon nincs rendben, ha egyes rétegek reálkeresete több éven át az átlag alatt van! „Különösen elítélendő, ha a munkáltató maga az állam, aki az általa is elfogadott bérajánlást sok éven keresztül nem tartja be.

A közszolgálati tisztviselők bérét meghatározó illetménylap 2008 óta nem nőtt. Az egyéb, törvényes juttatásaik is 10-20 %-kal csökkentek. A hat év alatt bekövetkezett 25 % fölötti infláció sokat rontott helyzetükön. Az átlagjövedelem alatti kategóriákban a tisztviselők reálkeresete 40 %-kal is csökkent! Egyre többen csúsznak a köztisztviselők közül is a szegénységi küszöb alá”. Meg kell állítani a bérek közötti olló nyitását, nehogy a bicska is nyíljon! – figyelmeztetett az elnök.

Tavaly a közszférában dolgozó – közben családjukért is aggódó – nők videót küldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek, akit arra kértek, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, mivel az állami hivatalok dolgozói egyre jobban elszegényednek.