Kudarc az államadósság

A Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett előzetes adatai szerint nem sikerült tavaly csökkenteni a GDP arányos államadósság mértékét, amely 2014. december 31-én 77,3 százalékos volt, ami megegyezett a 2013. december végi értékkel. Emiatt gondok lehetek az adósságcsökkentés uniós és az alaptörvényben előírt szabályainak teljesülésével is.

 

Amióta 2010-ben a Fidesz ismét hatalomra került, nem volt még példa arra, hogy egyik évről a másikra, ha csak csak néhány tized százalékponttal is, ne sikerült volna csökkenteni a GDP arányos államadósság értékét. Tavaly december 31-én mégis megesett ez a csúfság, ugyanis mind 2013. mind 2014 december 31-én – a KSH adatai szerint – 77,3 százalékos lett ez a mutató. Pedig minden külső körülmény a kormány kezére játszott. Az elmúlt év őszén a KSH módosítást hajtott végre a GDP számításokon, aminek lényege az volt, hogy – a régi számítást is figyelembe véve – magasabb adóssággal is kedvezőbb eredményt sikerülhet felmutatni. Emellett a gazdasági növekedés (GDP) 2014-ben 3,5 százalékos lett, ami felülmúlta az előzetes kormányzati várakozásokat, és ez ugyancsak kedvező feltételeket teremtett ahhoz, hogy csökkenjen az adósságráta. Azonban a csökkenés nem történt meg.

Az egyik – a múlt évi költségvetést készítők által elkövetett hiba az volt, hogy erősebb forinttal számoltak, mint ami bekövetkezett. (Tavaly mintegy 40 százalékos volt az állam által kibocsátott, devizakötvények aránya.) Az euró 18 százalékkal drágult egyetlen év alatt, ami egymagában 2 százalékpontot rontott a GDP arányos államadósságon. A nemzetgazdasági tárca a balsikerből is képes volt pozitív következtetéseket levonni, azt állítván, hogy megállították az adósság-ráta emelkedését: míg 2002 és 2010 között 55,1 százalékról 80,9 százalékra nőtt, vagyis évente átlagosan 3,2 százalékponttal emelkedett a ráta, addig az elmúlt négy évben, 2014 végére 3,6 százalékponttal, 77,3 százalékra mérséklődött.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»