Lakástámogatás: fontosak a részletek

Ötven százalék önrész kell

Ötven százalék önrészre is szükségük lehet azoknak, akik élni szeretnének a júliusban életbe lépő otthonteremtési kedvezménnyel, amelyre akár hárommillió forintot is lehet kapni. Utólagos támogatásra előre vállalt gyermek esetén lesz lehetőség – derül ki a kormány honlapján lévő anyagból.

   A gyermekek számától, valamint a lakás méretétől függően akár hárommillió forint támogatást is lehet igényelni az új lakástámogatási program keretében. A júliusban kezdődő, vissza nem térítendő állami segítség új lakás vásárlása vagy építése mellett használt lakás vásárlására, valamint a meglévő ingatlan bővítésére is lehetőséget ad. Az állami támogatás célja, hogy a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz. Így aki a feltételeknek megfelel, gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphat a felsorolt célokra.
 
 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett részletekből kiderül, a támogatást meglévő vagy előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Meglévő gyermeknek számít a születendő gyermek is a terhesség 24. hete után, ezt orvosi igazolásokkal kell alátámasztani. A dokumentumokat a gyermek születését követően hatvan napon belül kell benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatás összegét vissza kell fizetni.
 
   Fontos tudnivaló, hogy a támogatást utólag nem lehet igényelni, vagyis ha most vásárol valaki ingatlant, a kedvezményt visszamenőleg nem kérheti, mivel azt a vételár részeként utalják. Utólagos támogatást csak az kaphat, akinek utólag születik gyermeke, vagyis legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette. Emellett pedig az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel, vagy az építkezés még nem fejeződött be. Előbbinél a támogatás a hitel csökkentésére fordítható, utóbbinál pedig az építkezéshez használható fel.
 
   Az Emmi tájékoztatásából kiderül, ha meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermekre szeretnénk kérvényezni, akkor házastársi kapcsolat szükséges, valamint a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. élet-évét. Egy vagy két gyermek születését lehet majd vállalni, függetlenül a meglévő gyermekek számától. Előbbi 4, utóbbi 8 év alatt „teljesítendő”. A határidőt az adásvételi szerződés dátumától, s a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.
 
   A támogatás igénylésének határideje építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt lesz. További kritérium, hogy építés vagy bővítés esetén a munkálatokat öt éven belül be kell fejezni, ezt legfeljebb egy évvel lehet meghosszabbítani, az építési engedély pedig 2008. július 1-jénél nem lehet régebbi.
 
   Az építés, bővítés költségvetésének minimum hetven százalékát számlával kell igazolni, a számlák keltezése építésnél az építési engedélyt maximum hat hónappal előzi meg, bővítésnél ez a támogatás kérvényezése utáni lehet. Az állam tíz évig szerepel majd a tulajdoni lapon, ez idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható. Vásárlásnál a támogatást a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, s csak akkor, ha az önerőt már felhasználták. Korszerűsítés esetén a támogatás maximális összege a bekerülési költség ötven százaléka, vagyis a szükséges összeg felével az igénylőnek rendelkeznie kell.
 
   A kedvezmény összegét befolyásolja a gyermekek száma, az ingatlan hasznos alapterülete és energetikai besorolása is. A leírtak szerint hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkélyt, a lodzsát, a teraszt, a tornácot, a tárolóhelyiséget, a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget. Ami a támogatás összegét illeti, a gyermekszámtól függően van egy minimális és egy maximális alapterület, utóbbi minden esetben 160 négyzetméter. Ezen kívül új lakás vásárlása, valamint építés esetén a lakás négyzetméterára nem haladhatja meg 300 ezer forintot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 ezer forintot). Használt lakás vásárlása esetén az ár legfeljebb 350 ezer forint lehet. Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár régiónként és a település nagyságától függően eltérő, így míg Közép-Magyarországon a felső határ 23–35 millió forint, az Alföldön és Észak-Magyarországon legfeljebb 25 millió forint lehet.
 
   A júliustól élő támogatást annál a hitelintézetnél lehet kérvényezni, amelyik a lebonyolítását vállalja. Tehát nem kötelező minden pénzintézetnek ezzel foglalkoznia, jellemzően a nagyobb bankoknál, takarékszövetkezeteknél lesz erre lehetőség. Fontos, hogy a támogatás nem hitelhez kötött, vagyis önmagában is lehet kérni, ekkor az elbírálás díjköteles. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor az értékbecslésért, valamint az egyes helyszíni szemlékért (építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) kell fizetni. Ha hitel is szükséges hozzá és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel, és csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a bank hitelképesnek minősített minket. A hitelt és az állami kedvezményt két különböző banktól is lehet igényelni, ebben az esetben a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.
 
Forrás: Magyar Nemzet