Lázár egyik kezével adott, a másikkal elvett egy szabadnapot

 Közszolgálati Dolgozók Napja helyett Szociális Munka Napja

Egy törvénymódosító javaslat szerint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter részben eleget tesz a szociális dolgozók múlt héten megfogalmazott követelésének – írja az mfor.hu.

November 12-e, vagyis a Szociális Munka Napja a jövőben munkaszüneti napnak minősülne, amennyiben a parlament elfogadja a Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzet törvénymódosító javaslatot.

Mint ismert, múlt héten országos szervezésű sztrájkot hirdetett december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.

Úgy tűnik, Lázár részben már eleget is tesz a kérésnek, ami viszont a béremelést illeti, sok jóra nem számíthatnak az érintettek, hiszen a miniszter múlt heti kormányinfóján kijelentette: nem tudnak eleget tenni a kérésnek, sztrájk helyett pedig inkább egyeztetést javasol.

Lázár azonban a módosító alapján egy munkaszüneti napot adott, egyet pedig elvett. A javaslat egyben arról is rendelkezik, hogy július 1-je, a Közszolgálati Dolgozók Napja a továbbiakban nem minősül munkaszüneti napnak a kormányzati szolgálati jogviszonyban, valamint egyes közszolgálati jogviszonyban állók számára. Megteremti ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy amennyiben a helyi önkormányzatnak van rá elég forrása, akkor továbbra is minősülhet július 1-je munkaszüneti napnak. Ekkor az ennek következtében felmerülő költségeket a helyi önkormányzat viseli.

Forrás: mfor.hu