Lázár és az urizálás: irigységre épülő akcióról van szó

Az újgenerációs fideszesek un. urizálásával kapcsolatos kritika egy jól felépített politikai akció – állítja Lázár János abban az interjúban, amit a Magyar Hírlapnak adott. A miniszterelnökséget vezető  miniszter szerint a terv, hogy azt a képet alakítsák ki róluk, hogy a Fidesz  a gazdagok pártja, és csak a gazdagokat támogatják, ám Lázár szerint ez hazugság.

 .

 

Mint a Népszava is megírta, Pokorni Zoltán a közelmúltban kifogásolta a párton belüli urizálást. A Fidesz-alelnök  a vezető fideszesek botrányairól úgy vélekedett: “nem engedheti meg magának egy felelős kormánytag, vezető politikus sem ezt a fajta urizálást, ami lehet, hogy korábban elment.” A XII. kerületi polgármester a korrupciós vádak miatt visszafogottságot várna el párttársaitól. Bár neveket nem mondott, de az általa megnevezett ügyekkel Kósa Lajosra, Szijjártóra és Lázárra célozhatott: “Az ami belefért, nem tudom én milyen kirándulás Ausztráliába két évvel ezelőtt, az nem fér bele, és nem kellene akkora házat venni, amekkorát tudsz, akkor sem, ha egyébként a fizetésedből megtehetnéd, mert kétmillió forintos fizetés az egy jó fizetés. Önkorlátozás és polgári erények, nincs urizálás, nem járunk vadászni, nem hordunk milliós karórát, és így tovább”. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnal “nekiment” Pokorni Zoltánnak, Lázár János a Figyelőnek adott interjújában leszögezte: Pokorni nyilatkozatát hátbatámadásnak tekinti, majd szokatlanul fenyegető hangnemet is megütött politikai veteránnak minősített párttársával szemben. A tüske azonban mélyre fúródhatott, a kisfiának egy 70 milliós budai lakást is megvásárló Lázár ugyanis most, a Magyar Hírlapnak adott interjúban is felpanaszolja: “Teszik ezt azok velem, akik az elmúlt huszonöt évben a budai hegyekből tekintettek le a magyar valóságra, miközben nekem az ország egy szegény vidékén kellett hét alkalommal megküzdenem a bizalomért. Hogyan képzeli bárki, hogy a szegénységben élő és segítségre szoruló választóim bizalmát el tudtam volna nyerni, ha kilógnék közülük, vagy lenézném őket.” 

És valóban. Hogyan képzeli? 

Az interjú közben nyilván beugrott a miniszternek az utóbbi idők “urizálásai” között az egyik talán legfeltűnőbb epizód, a már említett budai lakás a 11 éves gyerkőcnek, mert Lázár János fontosnak tartott egy újabb méltatlankodó magyarázatot: “Remélem, maguk nem akarják programmá tenni, hogy aki a gyermekei javára takarékoskodik, az urizál.” 

A  Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról is beszélt, hogy szerinte a mostanában zajló demonstrációk azt mutatják, mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét. Lázár szerint úgy tűnik, az amerikaiak lemondtak arról, hogy az ellenzéki pártok valaha is el tudnák nyerni a magyarok bizalmát, ezért inkább ők lépnek fel az elégedetlenkedők vezetőiként. Olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak, meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról.

Forrás: Magyar Hírlap, hvg.hu