Lázár János kontra Varga Mihály

A vasárnapi zárva tartás körüli káosz mögött a gazdasági tárca és a Miniszterelnökség presztízsharca állhat. Mintha nem számítana, hogy ezzel elsősorban a kisvállalkozóknak okozhatnak súlyos hátrányokat, például a kertészeti cégeknek, az éjjel-nappali kisboltoknak.

 .

 

Kiszivárgott információk szerint a Miniszterelnökség fúrta meg a gazdasági tárca (NGM) államtitkársága által szétküldött, a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó kormányrendelet tervezetet. A tervezet leglényegesebb eleme, hogy a törvényhez képest kiterjesztette volna a vasárnapi zárva tartás alóli kivételeket. Ezzel szemben a legújabb hivatalos kormányzati álláspont: kizárólag a vasárnapi munkavégzést tiltó törvényben szereplő kivételek érvényesek és egyelőre nincs is szándék a bővítésükre.

A tárcaközi vita mögött információink szerint személyi ellentétek is meghúzódhatnak. A törvényhez kapcsolódó rendelet kidolgozása az NGM-től a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez került. A csúcsminiszter Szatmáry Kristófot nevezte ki a kereskedelemmel foglalkozó miniszteri biztossá. Varga Mihály gazdasági miniszter a tavaly felállt harmadik Orbán kormányban már nem tartott igényt Szatmáry munkájára. “A Birodalom visszavág”, jellemezte a rendelet tervezet körüli káosz egyik lehetséges okát informátorunk.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»