Leckét kapott demokráciából Orbán

Demokrácialeckét kapott Orbán Viktor a német kancellártól. Angela Merkel a magyar miniszterelnök tudtára adta, hogy demokráciában akkor is fontosak a civilek, illetve a média, ha kétharmados győzelmet aratott a kormány. Azt is megjegyezte, az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben “nem tud mit kezdeni”, és feszülten nézett Orbánra, amikor partnere közölte, nem minden demokrácia szükségszerűen liberális.

 

Barátkozni és nem “dorgálni” érkezik Budapestre Angela Merkel – közölték az utóbbi hetekben vezető kormánypárti politikusok. Több alkalommal is elhangzott, hogy a magyar külpolitika a némethez igazodik immár, ezért sem lesz miért elmarasztalni Orbán Viktort. A német kancellár és vendéglátója hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban kiderült, hogy Merkel nem feltétlenül elégedett a magyar demokrácia állapotával. A kancellár először csak arra figyelmeztette Orbánt, hogy még egy kétharmados felhatalmazással bíró kormány számára is fontos az ellenzék, amely nem ellenség, és a civil társadalom, amely nem külföldi országok ügynöke.

Később, amikor a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) újságírója megkérdezte a két politikust, hogyan illik bele Orbán hírhedt tavalyi kiszólása az “illiberális” demokráciáról abba az együttműködésbe, amelyet az Európai Néppártban folytatnak, Merkel azt válaszolta, ezzel a szóval ő a demokráciával összefüggésben “nem tud mit kezdeni”. A demokrácia gyökerei mindig is liberálisak voltak, a liberalizmushoz kapcsolódtak. “Az én pártom, a CDU mindig is három gyökérrel rendelkezett, a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív gyökérrel. Ezek adják számunkra a néppárti gyökereket” – fogalmazott. Elmondta, hogy magyar vendéglátójával beszélgettek a demokrácia sajátosságairól, ám ezt a beszélgetést még el kell mélyíteniük. Feszülten nézett Orbánra, amikor a magyar miniszterelnök ismét kifejtette, hogy véleménye szerint nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, és aki mást állít, “privilégiumot akar egyetlen eszmerendszernek, amit mi nem adhatunk meg neki”. A német kancellár és a magyar miniszterelnök mosolytalan, feszült “pengeváltásának” az újságírók mellett Lázár János, Szijjártó Péter, Balog Zoltán és Varga Mihály is tanúi voltak.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»