Lenkovics üzent a kormánynak

Az Alkotmánybíróság tagjai nem politizálhatnak, de tudomásul kell venni, hogy a jog nem független a politikától – mondta az Ab napokban hivatalba lépett új elnöke. Lenkovics Barnabás utal arra, hogy a testületnek vissza kellene kapnia a korábban megnyirbált hatásköreit.

 

Az Ab és a politika viszonyáról szólva az új elnök elmondta: a testület, illetve tagjai nem politizálhatnak, függetlennek és pártatlannak kell lenniük. Így az Ab nem is lehet tekintettel a tevékenységét érintő politikai értékelésekre, a “véleménypiacra”. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a jog nem független a politikától, hiszen a törvényhozás politikai tevékenység, oka a társadalmi problémákban, célja pedig azok kezelésében van – mondta az elnök. A lényeg, hogy az intézmények együttműködésének eredménye az emberek boldogulása, az ország sorsának jobbra fordulása legyen.

A válságok hatására a jogállamnak is súlyos kihívásokkal kell szembenéznie. Az új válaszok keresése szakadatlan tanulási folyamat, melynek része lehet például a jogállam kiegészülése speciális szakterületeken működő intézményekkel, így egy hatékony, időben és kellő eréllyel fellépő bank-, értékpapír- és biztosításfelügyelettel – jegyezte meg Lenkovics.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»