Lesújtott az Orbán-kormány a gyerekekre is

Számos elemében alkotmánysértő a felvételi határidő előtt két nappal közzétett szakmaszerkezeti döntés – állítják jogászok, szerintük az érintett iskoláknak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulniuk. Azok a gyerekek viszont, akik most nem kerülhetnek be arra a szakképzésre, amelyre szerettek volna, nem fordulhatnak sehová.

Már nem először követett el mulasztásos alkotmánysértést a kormány azzal, hogy a szakképzési törvény által szabott határidőt hat és fél hónappal túllépve alkotta meg azt a rendeletet, amely kijelöli az állami támogatás kereteit a szakképző intézményeknek. Ez a jogszabály – amely idén két nappal (!) a középfokú iskolákba való jelentkezés határideje előtt, vagyis ezen a héten szerdán jelent meg – megyékre lebontva határozza meg, milyen szakmák oktatására ad támogatást az állam, és melyekre nem, illetve hogy a támogatott szakmákat milyen képzőintézményekben hajlandó finanszírozni.

Ezt az úgynevezett szakmaszerkezeti döntést egy bizottság javaslatára hozza meg a tárca illetékes főosztálya. A szakmaszerkezeti döntés elkészítésének július végi határideje nem véletlenül került a törvénybe: az iskolák így tudnak időben felkészülni a következő tanévre. A kormányrendelet késett, az iskoláknak viszont muszáj volt felkészülniük, ősszel meghirdették a nyílt napokat, decemberben pedig képzési kínálatukat.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»